Latvijas Ornitoloģijas biedrība par nākamā gada putnu izvēlējusies jūras ērgli (Haliaeetus albicilla), aģentūrai LETA vēstījis biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Ar akcijas palīdzību Ornitoloģijas biedrība cer uzzināt vairāk par šīs plēsīgo putnu sugas izplatību Latvijā, tādēļ aicina dabas draugus ziņot par atrastām jūras ērgļu ligzdām portālā "Dabasdati.lv", jo tikai laikus atklātām ligzdošanas vietām iespējams nodrošināt atbilstošu aizsardzību. Biedrība aicina arī sekot līdzi jaunumiem projektā "Ērgļi pāri robežām". Šo Igaunijas-Latvijas programmas finansēto projektu īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Igaunijas Ornitoloģijas biedrību.

Jūras ērglis ir lielākais Latvijā ligzdojošais plēsīgais putns. Pieaugušiem ērgļiem raksturīgs gaiši brūns spalvu tērps un balta aste, savukārt jaunie putni līdz piecu gadu vecumam nomaina vairākus brūni raibus spalvu tērpus. Jūras ērgļu skaits Latvijā pēdējo 100 gadu laikā piedzīvojis lielas pārmaiņas.

Vēl pagājušā gadsimta 60.gados jūras ērglis kā ligzdotājs Latvijā bija izzudis, bet kopš 70.gadu sākuma, kad atkal atrasta apdzīvota ligzda, to skaits, pateicoties stingrajiem aizsardzības pasākumiem, ir audzis. Pašlaik Latvijā ligzdo gandrīz 100 jūras ērgļu pāru, līdz ar to 2012.gada putnu var uzskatīt par vienu no nedaudzajiem putnu aizsardzības veiksmes stāstiem.

"Līdz šim "Gada putna" godā nonākušas galvenokārt retas un apdraudētas sugas, tādēļ jūras ērgli var uzskatīt par patīkamu izņēmumu - pateicoties lauksaimniecības pesticīda dihlordifeniltrihloretāna lietošanas aizliegumam, ligzdošanas vietu aizsardzībai un pašu putnu vajāšanas pārtraukšanai, visā Eiropā ir panākta būtiska šīs sugas stāvokļa uzlabošanās," stāstīja Ķerus.

Viņš uzsver, ka tas tomēr nedod pamatu ieslīgt pašapmierinātībā - ērgļu ligzdošanai joprojām ir nepieciešami veci koki, tādēļ gan meža apsaimniekotāju, gan dabas sargu uzdevums ir parūpēties, lai šādi koki mežos būtu atrodami arī nākotnē.

Jūras ērgļi Latvijā ligzdo mežos, galvenokārt pie dažādiem ar zivīm un ūdensputniem bagātiem ūdeņiem - ezeriem, zivju dīķiem, upēm, arī jūras piekrastē. Ligzdu ērgļi būvē lielu un resnu koku galotnes daļā, tajā parasti tiek izaudzināti viens līdz divi mazuļi, retos gadījumos - trīs. Jūras ērgļi pārtiek no zivīm, putniem, nelieliem zvēriem, ziemas laikā - arī no maitas. Atsevišķi pāri var specializēties uz noteiktu barības objektu grupu, piemēram, medīt galvenokārt baltos stārķus vai dzērves.

Jau 2012. gada sākumā pie jūras ērgļu ligzdām Latvijā un Igaunijā plānots izvietot kameras, kas interneta tiešraidēs ļaus sekot līdzi ērgļu ģimenes dzīvei.

Gada putna akciju Ornitoloģijas biedrība rīko jau 17.reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti - grieze (1996), vakarlēpis (1997), zaļā vārna (1998), mazais ērglis (1999), ķīvīte (2000), ūpis (2001), lielais ķīris (2002), rubenis (2003), baltais stārķis (2004), ziemeļu gulbis (2005), lauka piekūns (2006), melnā dzilna (2007), melnais stārķis (2008), jūras krauklis (2009), mednis (2010) un meža pūce (2011).