Ceturtdien, 24. augustā pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 Kurzemes tautastērpu informācijas centrs aicina uz lekciju "Latvieši un viņu kāju āvums gadsimtu gaitā", kurā ar savām zināšanām un pētījumu rezultātiem par apavu vēsturi un valkāšanas tradīcijām Latvijā dalīsies Dr.art. Ieva Pīgozne. Lekcija notiek projekta "Dienvidkurzemes tautastērpa valkāšanas tradīcijas mūsdienās" ietvaros.

Komplektējot tautastērpu, nereti tieši kāju āvuma izvēle sagādā grūtības.  Kurzemē valda mīts: "Kurzemnieces pastalās ļaudīs negāja". To, vai tiešām aut kājās pastalas pie etnogrāfiskā tautastērpa ir ļoti liels negods, 24. augusta lekcijā Liepājas muzejā skaidros mākslas zinātniece, kultūrvēsturniece un latviešu apģērba vēstures pētniece Ieva Pīgozne.

Lekcijā Ieva Pīgozne stāstīs par to, kādi apavi, auti un zeķes tikuši valkāti līdz 20. gs. sākumam, kādas tradīcijas un mītiskie priekšstati saistīti ar to valkāšanu. Papildus tam varēs uzzināt, par ko dziedam dziesmā "Āvu, āvu baltas kājas", kuri ir latviešu svētākie apavi un, kāpēc tālā ceļā bija jādodas ar apautām kājām.


Dr.art. Ieva Pīgozne. Foto: Gatis Indrēvics.


Lekcijas laikā Liepājas muzejā varēs apskatīt arī ekspresizstādi "Kurpes vai pastalas", kurā būs aplūkojami Liepājas muzeja krājumā esošie apavi.

Aicināti visi kultūrvēstures interesenti.

Lekcija norisināsies klātienē Liepājas muzejā. Dalība lekcijā – bez maksas, bet vēlama iepriekšēja pieteikšanās, sazinoties ar Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāju Vinetu Solovjovu, zvanot pa tālruni +371 294 49771 vai rakstot elektroniski: vineta.solovjova@liepaja.lv.

Lekcija tiek īstenota Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursa "Kurzemes kultūras programma 2023" ietvaros.

Informējam, ka lekcijas laikā var tikt veikta fotografēšana un video filmēšana. Iegūtie materiāli var tikt izmantoti projekta publicitātes nolūkos, Kurzemes tautastērpu informācijas centra un Liepājas muzeja mājas lapas un sociālo tīklu kontos.