Piektdien, 16.decembrī, galerijā "Romas dārzs" gaidāms īpašs notikums – apmeklētājiem durvis vērs Liepājā pirmais Leļļu mākslas un dizaina muzejs, portālu informēja galerijas vadītāja Ieva Anna Avotiņa.


Leļļu mākslas un dizaina muzeja darbība grasās būt ļoti aktīva, jo bez pamatekspozīcijas, kurā būs apskatāma 19. un 20. gadsimta leļļu, rotaļlietu un sadzīves priekšmetu vēsture, paredzētas arī trīs izstāžu zāles, kurās tiks izstādīta laikmetīgā māksla, kā arī būs dizainam veltītas izstādes. Īpaša būs Liepājā mazākā izstāžu telpa ar nosaukumu "Mākslas ala", kurā muzeja veidotāji piedāvās rīkot personālizstādes gan topošajiem, gan profesionālajiem māksliniekiem. Kā pirmais šīs mākslas telpas iemītnieks tiks eksponēts unikāls porcelāna degunradzis, kuru veidoja māksliniece Emīlija Lielā.


Laikmetīgo mākslas ekspozīciju pārstāvēs izcili sava aroda meistari: Liepājnieks Pēteris Sidars, Diāna Dimze-Dinna, Margarita Germane, Lāsma Bringina, kā arī Ināra Liepa un Uldis Liepa. Katra mākslinieka autordarbi tapuši dažādās autortehnikās, kas izraisa patiesu apbrīnu par virtuozu darbu ar materiālu.


Muzeju atklāsim ar unikālu mākslinieces Ināras Liepas seno eglīšu rotājumu un Ziemassvētku apsveikuma kartiņu ekspozīciju, kas atspoguļos šo priekšmetu daudzveidīgo dizainu. Būs iespēja uzzināt aizraujošu atklātnīšu rašanās vēsturi. Izstādi papildinās arī salaveču un Ziemassvētku vecīšu kolekcija. Beidzot muzejam būs iespēja izstādīt arī īpašus latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices.


Līdzās muzejam tiks atklāts arī veikals, kurā varēs iegādāties dažāda laika perioda gleznas, grafikas darbus, fotogrāfijas, antikvāras lietas, kā arī gaumīgus dizaineru radītus priekšmetus no dažādiem materiāliem gan interjeram, gan dāvanām. Padomāts arī par mazajiem muzeja apmeklētājiem – ceram, ka viņus iepriecinās mehāniskās rotaļlietas, lelles, lāči, kaleidoskopi. Viss, kas varētu atsaukt bērnības atmiņas arī viņu vecākiem.


Līdzīgi, kā galerijas kolekcija, kas veidota no 19. un 20.gs. Liepājas mākslinieku darbiem, kurā būs apskatāmas jaunas gleznas, kas glabājušās noliktavu telpās, arī "Leļļu mākslas un dizaina muzejā ir izveidota pamatekspozīcija "Kofermājiņu ceļojums". Tā sastāv no Ināras Liepas seno priekšmetu krājuma. Izvietotas lelles, rotaļlietas, karuseļi, ēnu teātris un dažādi sadzīves priekšmeti no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām. Muzeja krājumā atrodas vairāk kā 1000 eksponātu, kas laika gaitā tiks mainīti. Šīs ekspozīcijas dizaina ideja augstu novērtēta visās valstīs, kurās izstāde tika eksponēta.


"Kofermājiņu ceļojums" caur daudzām Eiropas un ārpus Eiropas valstīm savu galamērķi ir atradis Liepājā, galerijai piedāvājot sadarbību savās pagraba telpās. Ināra Liepa ir ļoti priecīga par šo iespēju un no sirds pateicas galerijai "Romas dārzs", kā arī Liepajas domei par brīnišķīgo iespēju popularizēt profesionālo mākslu ne tikai liepājniekiem, bet arī cerot izraisīt interesi pilsētas viesos, kas par savu ceļojuma galamērķi izvēlēsies Liepāju.


2023. gadā ir plānots oragnizēt profesionālu mākslinieku meistarklases. Plašākai informācijai līdzi sekot varēs arī galerijas mājaslapā, kurā pavisam drīz tiks izveidota sadaļa "Leļļu mākslas un dizaina muzejs". Laika gaitā muzejs ir iecerējis veidot mainīgās izstādes, aicinot ciemos māksliniekus no Latvijas un ārvalstīm. Gan māksliniekus, kuru uzmanība vērsta uz leļļu mākslas daudzveidību, gan arī izcilus meistarus, kuru darbi pārsteidzoši identificē unikālu rokrakstu.


Māksliniece-dizainere Ināra Liepa saka: profesionālā leļļu māksla ir mākslinieka fantāzijas radīts mākslas darbs, kas sevī ietver jutekliskumu, inteliģenci un augstākās profesionālās prasmes, kas apbur, iepriecina vai rada spēcīgas emocijas. Tādēļ galvenais muzeja mērķis ir iepazīstināt publiku ar profesionālās leļļu mākslas noslēpumiem visā to daudzveidībā – no vienkāršas lupatu lelles līdz leļļu meistara radītam autordarbam, atdzīvinot porcelānu, koku, plastiku, ādu, tekstilu un citus materiālus, muzeja apmeklētājos atraisīt fantāziju, bagātināt publiku ar idejām, dot iespēju iedvesmoties radošam darbam un iepazīt plašo profesionālu mākslinieku izmantoto materiālu klāstu. Ināra Liepa uzsver, ka vēl viens no mērķiem ir turpināt pētniecisko darbu, lai veicinātu dizaineru sadarbību ar muzeju, kas veltīta tieši dizaina darbības jomai. Ekspozīcijā astoguļosies stāsti par rotaļlietām, lellēm, Ziemassvētku rotājumiem un atklātnītēm,  gan arī par māksliniekiem, kuri veidojuši šo priekšmetu dizainu.


Nodibinājums "Leļļu mākslas muzejs" ir pirmā un vienīgā organizācija, kura daudzu gadu garumā savu darbu ir veltījusi profesionālai leļļu mākslai tik izvērsti un, neskatoties uz visām krīzēm, ir spējusi pārvarēt grūtības un rast iespēju savu darbu turpināt profesionāli un ar lielu pievienoto vērtību.


Muzeja tapšanu atbalsta Liepājas dome, SIA "Art Hotel Roma" un nodibinājums "Leļļu mākslas muzejs", galerija "Romas dārzs" un "Roma Beķereja".