Uz Kultūras pārvaldes vadītāja Jura Jirgena galda guļ kārtējais iesniegums par labprātīgu aiziešanu no štata vietas pārvaldē, izsludināta arī vakance.

Šoreiz tas ir starptautisko sakaru un kultūrpolitikas projektu vadītāja Ata Egliņa – Eglīša iesniegums. Viņa pēdējā darba diena ir 29.aprīlis, un 14.aprīlī Kultūras pārvalde izsludinājusi konkursu uz gaidāmo brīvo vietu.

Iesnieguma autors saka: tas nav "ātrs lēmums", par aiziešanu domājis jau sen, "un nu pavasaris ar nolikto datumu ir pienācis". Atis Egliņš – Eglītis arī domā, ka viņa aiziešanai ir pavisam citi iemesli, nekā pirms viņa iesniegumu uzrakstījušajai Norai Sudmalei, lai arī tas "uz laika līnijas sakrīt". Citi iemesli bijuši arī tai plejādei Kultūras pārvaldes darbinieku, kuri no darba aizgāja pirms viņiem, pēc tam, kad nomainījās pārvaldes vadītājs.

"Kādreiz uzskatīja, ka septiņi gadi ir tas periods, pēc kura cilvēkam kaut kas ir jāmaina, tagad tie ir trīs gadi," smaidot saka 32 gadus vecais Egliņš – Eglītis.

Kultūras pārvaldē gan viņš nostrādājis nepilnus trīs gadus (oktobrī apritētu trīs).

Pārvaldes vadītājs Juris Jirgens saka, mūsu darbu tas nekādi neiespaidos. Viņš ir pārliecināts: ar to ir jārēķinās, ka jaunās paaudzes speciālisti gatavi pieņemt jaunus izaicinājumus un kaut ko mainīt.

"Darba attiecības netiek pārtrauktas, vienkārši Atis negrib to darīt iestāžu rāmjos. Esmu pārliecināts, ka mūsu sadarbība turpināsies gan Dārza 10 projektā, gan vairākos citos. Lielos vilcienos esam to iezīmējuši, detaļās precizēsim, kad atgriezīšos no atvaļinājuma."

Egliņš – Eglītis saka: pašlaik konkrētas skaidrības neesot, bet ir vairāki piedāvājumi un projekti.

"Ticu, ka viens no pilsētas balstiem ir cilvēki, viņu zināšanas un radošums, un tas, ka man nav darba līguma ar Kultūras pārvaldi, neko nenozīmē, jo lietas darīt var arī citādāk. Es tam kaut kā naivi ticu, bet varbūt es aplauzīšos. Es nezinu."

Vaicāts, vai aizejot no pārvaldes nepametīs arī paša inspirēto projektu par radošo industriju centru Dārza ielā 10, Egliņš – Eglītis saka "mīlestība pret šo projektu un arī ticība tam nekur nav pazudusi".

"Es ilgi domāju, vai nav tā, ka es to nometu, bet, nē, tā nav. Radošuma ķīlis ir iedzīts tik dziļi, ka to tik viegli vairs izraut nevar."

Ja arī nestrādāšot konkrēti ar Dārza 10, tad noteikti saistībā ar pilsētas un tās cilvēkresursu attīstību – tēmu, ko Egliņš – Eglītis paralēli darbam pārvaldē pētījis arī Liepājas Universitātē. Pašlaik gatavojoties piedalīties starptautiskā konferencē, kas veltīta pilsētu sarukšanai un tam, kā šajā situācijā rīkoties.

Egliņš – Eglītis tic, ka Dārza iela 10 ir un būs viens no pašvaldības prioritāriem projektiem, tūlīt arī noslēgšoties iepirkums par tehniskā projekta izstrādi. "Esmu pilnīgi pārliecināts, ka 2017.gadā sāksies atjaunošanas darbi."

Tiesa, tā gan būs tikai projekta ārējā čaula, taču Egliņš – Eglītis nešaubās, ka tā tiks piepildīta – pateicoties galvenokārt Eiropas finansējumam.

"Nupat ir atbalstīti divi ES programmas "Radošā Eiropa" projekti, kas vērsti arī uz radošo industriju attīstību, un domāju, ka arī turpmāk kaut kādā veidā pie šiem projektiem strādāšu."

Par līdz šim paveikto, Egliņš – Eglītis stāsta: "Manā pārziņā bija trīs lieli bloki: starptautiskā sadarbība, kultūrpolitika, radošās industrijas. Kad atnācu strādāt uz pārvaldi, kaut kas bija un kaut kas nebiju."

Tagad Liepāja kā kultūras centrs Baltijas jūras reģionā kļuvusi daudz atpazīstamāka, un ir izveidojies diezgan stabils partneru tīkls, uzskata starptautisko sakaru un kultūrpolitikas projektu vadītājs, nosaucot virkni pilsētu ap Baltijas jūru. Menedžēts arī Liepājas simfoniskā orķestra brauciens uz Japānu un japānietes Tokiko Kato koncerti un filmas uzņemšana Liepājā.

Tāpat strādāts pie pilsētas kultūrpolitikas stratēģijas un tās integrēšanas pilsētas kopējā attīstības plānā. "Ar rezultātu es lepojos, jo no Liepājas var mācīties, kā, integrējot vienā dokumentā, varam nodrošināt labāku politikas īstenošanu, pārraudzību, rezultātu analīzi, sadarbību ar pārējiem sektoriem."

Ja ar Dārza 10, "Radošās Eiropas" un vēl dažiem starptautiskiem projektiem viss ir kārtībā, tad ir tādi, kur būtu gribējies lielāku veiksmi, teic Egliņš – Eglītis, piemēram, par sadarbību nacionālā līmenī.

Savas karjeras pēdējo nedēļu Kultūras pārvaldē Atis Egliņš – Eglītis aizvada, ievirzot kārtējo starpatautisko projektu, ko finansē Eiropas kultūras fonds, tāpēc šajās dienās plāno doties uz Kijevu.