Vismaz pussimts gardēžu ceturtdienas (zivju diena!), 11.februāra vakarā pulcējās "Lielajā dzintarā" uz šefpavāra Ērika Dreibanta meistarklasi.

Uzreiz gan jāpiebilst, ka bez "Tinto" vīnziņa Artūra Buša prasmes salāgot katru "3 pavāru" restorāna šefpavāra pasniegto ēdienu ar tam saderīgu vīnu, nelielā vakarēšana zaudētu lielu daļu savas burvības.

Uzklausot pārējos piecus pie galdiņa sēdēšos "degustatorus", uzrunājot "Red Sun Buffet" pavāru Jāni Ozolu, kurš "šo to" no Dreibanta un viņa kolēģa Jura Duvaļska sacītā esot pat pierakstījis, redzot interesi, kas nerimās vēl pēc meistarklases oficiālā noslēguma un galu galā noveda cienījamo viesi Ēriku Dreibantu līdz aizsmakumam – tik daudz bija jautājumu, jāsecina, ka Liepājas stinšu svētkus ievadošais pasākums bija izdevies.

Ja man ļautu izvēlēties, zelta medaļa tiktu tieši mazsālītas stintes uzkodai (jūrā esot lieli viļņi, tāpēc stintes ir maz) ar franču "pelēkrozā" vīnu "Gris Blanc". Līdz šim baudīta tikai ierastajā ceptajā veidā, pavisam viegli sālītā sudrabainā stintes fileja ar marinētiem topinambūriem un selerijas mērci šķita īsts atklājums. Kā atzina Dreibants, arī pašam bijis interesanti pamēģināt šo, ne gluži restorānu zivi, pasniegt jaunā veidā.

Pavisam meistatklases gaitā viesi nobaudīja divas ekskluzīvas uzkodas (bez stintes arī kūpinātu reņģu krēmu ar biešu putām, lazdu riesktiem un āboliem, starp citu dažam tieši šī uzkoda likās izcila), divus pamatēdienus – ceptu zandarta fileju ar brekša kroketi un vēžu mērcīti, kā arī ceptu mencas fileju ar cukurzirņu biezeni, pastinaku, melnsakni un taurenēm (rudens gailenes), bet desertā pavāri pasniedza Čiekurkalnā fermentēta melnā ķiploka (populāra Rīgas restorānu virtuvju izejviela) un šokolādes kēksu ar lāceņu un melleņu mērci.

Pie uzkodām Artūrs Bušs pasniedza austriešu Gruner Veltliner šķirnes vīnogu baltvīnu "Liss" (kūpināto reņģu uzkoda) un franču Grenache Gris šķirnes vīnogu vīnu "Gris Blanc" (stintes uzkoda). Pie pamatēdiena – zandarta filejas un brekša kroketes – itāliešu Garganega vīnogas vīnu "Le Poesie Soave Classico", bet ar cepto mencu – vācu Riesling šķirnes vīnogu vīnu "Joh.Jos.Christoffel Erben". Desertam pieskaņots bija to pašu Grenache vīnogu sarkanais deserta vīns "Rievesaltes".

Protams, par katru vīnu, tāpat kā ēdienu, produktu vai pagatavošanas knifiem (piemēram gurķu marinēšu baltvīna balzamiko etiķī vai virziņkāpostu blanšēšanu sviestūdenī) degustētāji uzzināji daudzko interesantu. Tāpat kā par "3 pavāru" restorāna filozofiju – dot priekšroku Latvijas dabas veltēm, dabas un savvaļas garšām. Tāpat kā par šo augstas klases meistaru ieradumiem, piemēram, plaši izmantoto iespēju uzglabāt produktus vakuumiepakojumā (un pat šo iekārtu cenas!) vai produktu saldēšanu (buljons!) un vēžiem, kuri ziemā uz Latviju ceļo no Armēnijas.

Bet, ja gribat iepirkt kaut ko no tā, ko lieto "3 pavāri", veriet vaļā gatavoviegli.lv. Tur atrodami arī kontakti, ja populāros pavārus vēlas uzaicināt uz kādu individuālu degustācijas pasākumu.

P.S.

"Tinto" vīnzinis, atbildot uz jautājumu, visai atzinīgi novērtēja netālu esošo jēkabpiliešu dzērienu veikalu "Devona", kurā vīnu izvēle esot apbrīnojami liela.