Būvvaldes komisija piektdien, 8.jūlijā, ekspluatācijā pieņēma restorāna "Parka paviljons" ēkas jaunbūves projektu, kas atrodas Jūrmalas parkā. Ēka īpaša ar to, ka tās projekts izstrādāts, vadoties pēc arhīvos pieejamajiem vēsturiskajiem materiāliem, par pamatu ņemot ēkas vizuālo izskatu, kāds tas bija redzams fotogrāfijās pirms Otrā pasaules kara, informē Būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Freidenfelde.

Vēsturiskā ēka celta 1903.gadā kā paviljons, kurā Kurzemes muižniekiem uzņemt Krievijas caru Nikolaju II viņa Liepājas apmeklējuma laikā, pēc tam paviljonā iekārtota publiska kafejnīca. Nams piedzīvojis vairākus ugunsgrēkus – tas pirmo reizi nodega trīs gadus pēc uzcelšanas, divus gadus vēlāk ēka atjaunota, bet pēc ugunsgrēka 1977. gadā tās vēsturiskā vērtība zudusi.

Liepājnieki šo kafejnīcas vietu tagadējā Miķeļa Valtera ielā 3 (iepriekš Peldu ielā 55a) pazīst pēc Jūrmalas parka vai ķeizara paviljona nosaukuma, nesenāk ilgus gadus zināmu kā kafejnīcu "Banga". Akcentējot vēsturisko nosaukumu, topošajam ģimenes restorānam dots vārds "Parka paviljons".

Ēkas jaunbūves projektu izstrādājis arhitekts Andis Kalniņš, izvērtējot pieejamo vēsturisko informāciju par kādreizējo kafejnīcu. Tomēr, veicot arhīva materiālu izpēti, bijusi pieejama tikai neliela informācija par ēkas vēsturi, kas aprobežojās ar nedaudzām fotogrāfijām, atklātnītēm un skatu kartītēm.


Jaunā restorāna ēka būvēta tās vēsturiskajā veidolā – tai izbūvēts centrālais jumta tornītis un lieli, izliekti logi, kas ir viena no izteiksmīgākajām ēkas detaļām. Ēkas galvenās fasādes veidotas analogi vēsturiskajām ar vitrīnstiklu un dekoratīvām koka līstīšu uzlikām, kādi tie redzami senajās fotogrāfijās. Fasādes apdarei izmantots baltu koka dēlīšu apšuvums, kas papildināts ar koka dekoriem.

Interjers tapis kā interpretējums par tā laika vēsturisko vidi un detaļām, saimniekiem pašiem izpētot pieejamo informāciju par 20. gs. sākuma Liepājas restorāniem, kuri savā greznībā tolaik neatpalika no Eiropas un pasaules piemēriem.

Koka karkasa ēka būvēta uz betona pamatiem, ar skārda jumtu. Ēkai izbūvēts arī pagraba stāvs ar katlu telpu un noliktavu. Pēc projekta izbūvēta ēka 202 kv.m. platībā, ar 124 kv.m. plašu apmeklētāju zāli un tikpat plašām āra terasēm.

Padomāts, lai būtu ērta piekļuve cilvēkiem ar kustību traucējumiem, riteņkrēslu lietotājiem un jaunajiem vecākiem ar ratiņiem, pie galvenās fasādes izbūvējot uzbrauktuvi, bet publiski pieejamās telpas izbūvējot bez sliekšņiem.

Teritorija labiekārtota, terase pārkrāsota, atjaunoti trūkstošie elementi un papildināta ar apstādījumiem. Teritorijā izvietots velosipēdu novietošanas statīvs un konteineri šķirotajiem atkritumiem.

Autoruzraugs: Andis Kalniņš   
Atbildīgais būvdarbu vadītājs: Sandis Kirhners
Pasūtītājs un būvdarbu veicējs: SIA "UPTK"