Kā liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes statistikas dati, šodien Liepāja vārda dienu svin 45 Mairas, 16 Rasas un 121 Rasma.
Šodien dzimšanas dienā sveicam vīndari Mārtiņu Santu.
Kāda ir tava saistība ar Liepāju?
Biežāk laiku gan sanāk pavadīt Aizputē, bet tas jau ir tepat vien blakus kaimiņos. Savā laikā esmu pabeidzis Draudzīgā aicinājuma Liepājas 5. vidusskolu.
Kādā jomā darbojies?
Šobrīd lielāko daļu mana laika aizņem vīna darīšana un iecere, ko uzsākām ar tēvu pagājušā gada sākumā – Aizputē izveidot augļu vīna darītavu. Vēlamies celt reģionam raksturīgās vīna darīšanas tradīcijas nedaudz augstākā līmenī.
Vai jūtama cilvēku interese?
Interese un atsaucība jūtama. Cik dažādas cilvēkiem ir gaumes, tik dažādus mēs mēģinām izgatavot vīnus, lai atrastos tīkamākais gan saldumu mīļiem, gan tiem, kas iecienījuši skābākus un sausākus vīnus. Tagad, atskatoties uz lietām gada garuma, šķiet, ka tik daudz ir padarīts, bet saprotu arī, cik daudz vēl darāmā. Mani uzlādē un motivē cilvēku atsaucība un atzinība, kas neļauj pagurt un turpināt darīt iesākto! Mērķauditorija vīniem ir Liepāja. Liepājas Tūrisma informācijas birojā pavisam drīz interesentiem būs iespēja iegriezties un nogaršot, iegādāties mūsu darinātos vīnus.
Kā radās šāda ideja ko tādu uzsākt?
Tā radās spontāni. Braucām ar Vari (tēvu) vienu vakaru no Liepājas uz Aizputi pēc darba. Padzirdējām, ka ir notikušas izmaiņas likumā, kas atvieglo nokārtot visas licences un nepieciešamās atļaujas mazajiem vīndariem. Varis vīnu bija gatavojis jau vairāk kā desmit gadus, bet tas viss bija hobija līmenī – tikai sev, draugiem, svētku reizēm. Savā ziņā tas ir palicis mums kā hobijs jeb dzīvesveids arī šobrīd, jo, ja mans mērķis būt pelnīt, domāju, ka būtu izvēlējies citu nozari, kurā sevi attīstīt. Bet, kā jau teicu, prieku un gandarījumu nes cilvēku novērtējums un atzinība.
Ko dari brīvajā laikā?
Diži daudz jau vairs tā brīvā laika neatliek, jo tagad jau jūtu, ka ir grūti paspēt izdarīt visas tās lietas, kas būtu jāizdara saistībā ar vīna darītavu un vīniem. Sākumā varētu varbūt likties, kas tad tur – salasi ogas, vienu dienu pastrādā, ieliec raudzēties un paņem gada atvaļinājumu, kamēr vīns gatavojas. Bet tik vienkārši gluži nav.
Sanāk, ka daudz studē par vīnu nozari, lai būtu kompetents…
Nemitīgi sanāk uzzināt ko jaunu un specifisku, lasīt, meklēt informāciju. Tā jau laikam ir katrā nozarē, kad ap tevi sāk pulcēties domubiedri. Tie atfiltrēta un meklēta informācija, kas varētu būt noderīga konkrētajā sfērā.
Kas tev bija jaunums, ko uzzināji par vīna gatavošanu, vai bija kādi fakti, kas tevi pārsteidza?
Nemitīgi ir kas jauns, ko uzzinu, jo mūsu gadījumā vīna darīšana ietver salīdzinoši daudz procesus – augļu un ogu audzēšanu, kur ir vajadzīgas specifiskas zināšanas. Par sulas atdalīšanu, par dažādiem ķīmiskajiem procesiem rūgšanas laikā, par maketēšanu, izgatavojot vīna pudeļu etiķetes, par vēsturi, un citām lietām, sarunājoties ar cilvēkiem pie vīna glāzes.
Kurai šķirnei vai vīna veidam tu dod priekšroku?
Būtu grūti nosaukt kādu mīļāko vīna veidu vai šķirni. Vasarā labprāt padzertos atspirdzinošu baltvīnu ar ledu, ziemā – piesātinātu karstvīnu. Pie viena ēdiena attiecīgi vienu vīnu, bet pie otra citu, kas iederētos labāk. Tas ir līdzīgi kā pavaicāt, kāda ir tava mīļākā garšviela?! Tad to varētu kaisīt uz visiem ēdieniem pēc kārtas (smaida) Kanēli pāri kartupeļiem, rosolam un pankūkām (smejas).
Kā tu vērtē Liepājas jauniešu vēlmi uzsākt kaut ko savu? Kā ir ar uzņēmību?
Ir zināmi gan uzņēmīgāki, gan neuzņēmīgāki cilvēki. Tādi, kas saka: ‘’Šeit nav darba, nav darbavietu, šeit nav ko darīt un tamlīdzīgi’’. Proti, jaunieši, kas aizrautīgi dara to, kas viņiem patīk, un lietas pašas ap viņiem sakārtojas un nostājas savās vietās. Man pašam arī agrāk sevi bija ļoti grūti iedomāties kā uzņēmēju un savienot to ar savu personību. Grūti bija iztēloties, ka ‘’urbšos'’ cauri visiem likumiem, meklēšu informāciju par specifiskiem nodokļiem, lasīšu dažādas regulas utt. Man bijušas ļoti daudz nozares, kurās ir gribējies un vēl aiz vien gribas sevi attīstīt, dažām ir pietrūcis motivācijas. Ir bijuši utopiski sapņi, bet dzīves ceļi mani ir atveduši, kur šobrīd esmu, un ar prieku turpinu darīt, ko esmu iesācis.
Kādu dāvanu gribētu saņemt šodien dzimšanas dienā?
Neesmu izteikts materiālists, tāpēc visticamāk tas varētu būt kas vienkāršs un mīļš.