"Promenade Hotel" restorāns "Piano" 22.februārī pulksten 19 aicina uz "piecu kārtu gardēžu vakariņām" ar vienu no Latvijas zināmākajiem vīnziņiem – Gintu Sniedzi.

Par Gintu Sniedzi saka – harizmātisks, prot apburt klausītāju ar saviem stāstiem, jo ir ļoti ļoti zinošs vīnu un šampaniešu eksperts.

Piedāvājam sarunu ar vīnzini.

Kāpēc someljēri, un jo īpaši pazīstami, galvenokārt ir vīrieši? Vai viņu garšas kārpiņas ir jūtīgākas?
Es gan neteiktu tik kategoriski, bet fakts, ka pasaules čempioni ir tikai vīrieši. Kaut gan uzreiz jāatzīmē, ka pasaules čempionāts ir sports – vīnziņu profesionālais sports, kurā, protams, piedalās arī dāmas, un ar ļoti labiem panākumiem.

Lieta nav garšas kārpiņās vien, jo tā ir ļoti plaša zinātne jeb zinātņu kopums. Iespējams, ka dāmām pagaidām nav izdevies vienlīdz veiksmīgi spēlēt "pēc noteikumiem" un saglabāt mieru. Sacensībās stresa līmenis ir ļoti augsts.

Kāds bija jūsu ceļš līdz someljēra profesijai?
Tas bija liktenis – nonācu vietā, kur bija jāstrādā ar vīniem un tas mani ievilka, saslimu ar šo nebeidzamo tēmu. Karjeru sāku 1998. gadā restorānā "Samsons",  kas tajā laikā bija viens no Top3 restorāniem Rīgā.

Vai šobrīd esat saistīts ar kādu uzņēmumu, esat "brīvmākslinieks" vai arī jums ir pašam savs uzņēmums?
Esmu "MoetHennesy", lielas luksusa zīmolu apvienības vēstnieks Baltijas valstīs, pārstāvu piecus šampanieša namus, "Hennessy" konjaka namu, divas viskija destilērijas, luksusa degvīna zīmolu no Polijas – "Belvedere" un vīna darītavas "Cape Mentelle" no Austrālijas, Jaunzēlandes slavenāko vīna darītavu "Cloudy Bay", spāņu vīna darītavu "Numanthia" no unikālā Toro reģiona, pirmo luksusa klases vīnu no Ķīnas – "Ao Yun" un Argentīnā darītos luksusa klases vīnus "Terrazas de Los Andes" un "Cheval des Andes".

Man ir arī savs uzņēmums – "IS Wine Consulting", kas piedāvā konsultācijas, vīna pagrabu izbūves iespējas, kolekciju komplektēšanu un, protams, vīna tūres pa visu pasauli.

Dažs eksperts jūs ierindo Latvijas vīnziņu Top 3.
Oho! Tas nu gan ir pārspīlēts...

Vai vēl piedalāties vīnziņu konkursos vai jau jūtaties pietiekami apliecinājis sevi? Varat nosaukt kādus titulus, ko esat saņēmis kā vīnzinis?
Konkursos esmu piedalījies trīs reizes – 2006.gadā Latvijas vīnziņu čempionātā, kur  paveicās uzvarēt. Tajā pašā gadā Baltijas vīnziņu čempionātā paliku otrais. 2007. gadā piedalījos pasaules vīnziņu čempionātā – lai saprastu, kas tur vispār notiek, jo toreiz mēs vēl tikai sākām saprasts, kas ir kas pasaulē.

Ko zināt par Liepāju un šejienes restorāniem? Vai sadarbība ar "Piano" ir pirmo reizi?
Man ir bijusi pieredze ar Liepāju pirms gadiem desmit, divpadsmit, kad regulāri apmeklēju to darba jautājumos.

Liepāja man vienmēr asociējusies ar gastronomisko attīstību un nebeidzamo kustību Kurzemē. Pirmās vīna vakariņas, starp citu, arī bija "Promenāde Hotel" – viesnīcas atvēršanas gadā, kas aizsāka skaistu trīs gadu tradīciju rīkot šeit tādus pasākumus. Bija lieliska atmosfēra, atsaucība un emocijas.

Kurš kuram dod uzdevumu, gatavojot gardēžu vakariņas, – šefpavārs vīnzinim vai vīnzinis šefpavāram?
Tas atkarīgs no scenārija, ko abi vēlas izspēlēt, jo vakariņu tēmu var apskatīt no dažādiem rakursiem. Pirmo vijoli var spēlēt gan ēdiens, gan vīns. Atkarīgs no vairākiem apstākļiem: vīna tēma, sezonalitāte šefpavāra virtuvē utt.

Manā gadījumā cenšos vienmēr ieklausīties šefpavārā un pakārtoties viņam. Vienmēr ar prieku sniedzu kādu ieteikumu. Respektīvi, mēģinu vienmēr veidot, kā politiķiem patīk teikt, – konstruktīvu dialogu.

Vai bija grūti saskaņot dzērienus ar ēdieniem "Piano" vakariņām? Kas šajā piedāvājumā jums pašam šķiet vispievilcīgākais?
Divdesmit gadu laikā šajā sfērā darbojoties, man ir paveicies uzkrāt samērā labu pieredzi, un šis nebija grūtākais uzdevums. Turklāt šoreiz pirmā vijole bija vīnam.

Viss piedāvājums ir lielisks kvalitātes un cenas savienojums, kas tad arī ir pats svarīgākais viesiem, kas apmeklēs pasākumu.

Kurš vīns (dzēriens) ir jūsu favorīts? Kāpēc?
Man favorīts viennozīmīgi ir šampanietis. Tas iemieso augstāko meistarību vīna darīšanā un veidošanā, kas sastopama pasaulē. Daudzveidība, izsmalcinātība, spēja dzīvot, majestātiskums, sarežģītība, spēja saderēt ar ēdieniem, un vēl un vēl...

Vairāk par vakariņām, kā arī iespēja rezervēt galdiņu ŠEIT.