Vaiņodnieks Tomass Pragulbickis līdz savam virtuves šefa amatam uzkalpojies divreiz, abas reizes viesnīcas "Promenade Hotel" restorānā "Piano", kur arī tiekamies.
Kā šefpavārs raksturotu restorāna "Piano" virtuvi? Kāda tā ir?
Jebkurš restorāns atšķiras ar savām garšām, nav divu vienādu, jo katrs pavārs atšķirīgi izmanto produktus, gatavo pēc savas receptes un garšas. Kopumā mūsu virtuve ir eiropeiska. Taču piedāvājam nobaudīt arī kaut ko no Āzijas ēdienkartes, piemēram, zupu.
Bet kas restorānā "Piano" šobrīd ir tāds īpašs?
Viss (smejas)! Šobrīd ēdienkartē tāda īpaša ir upeņu Pavlovas kūka ar rabarberu krēmu. Ēdienkarte ir īsāka, toties biežāk to mainīsim, atkarībā no sezonalitātes. Būs lielāka daudzveidība.
Ko vēl piedāvājat?
Mums ir Šefpavāra pusdienu piedāvājums, kas ieņēmis biznesa pusdienu vietu, kura vairs nav. Šefpavāra piedāvājums sastāv no zupas vai salātiem, otrā ēdienā un deserta. Ēdienkarte katru dienu ir atšķiras.
Tikko dzirdēju slavējam melleņu siera kūku!
Jā, piedāvājām to vakar, un redzot, kāds ir pieprasījums, iekļāvām arī šodienas ēdienkartē. Bet rīt atkal būs cits deserts.
Reizi mēnesī svētdienās ir brančs jeb vēlās brokastis. Tuvākās būs Jūras svētkos, 9.jūlijā, bet visus datumus var redzēt "Promenade Hotel" mājaslapā. Šoreiz brančs būs vairāk orientēts uz zivju piedāvājumu – marinētas, ceptas, kūpinātas. Bet, protams, būs arī dārzeņi, dažādas uzkodas, arī siltās, un būs iespēja izvēlēties arī gaļu.
Vai izmaiņas piedāvājumā un ēdienkartē ir bieži?
Ir iecienīti ēdieni, kurus labprāt ēd un kuriem ir īpaši labas atsauksmes. Vienu, divus tādus mēs paturam ēdienkartē, bet pārējos regulāri mainām, lai ir jaunas garšas un cilvēkiem ir interesanti. Tādu, kas grib nobaudīt kaut ko jaunu, ir arvien vairāk.
Kā var tikt pie jaunām garšām?
Pat zināmas lietas saliekot kopā citādāk, var iegūt jaunas garšas.
Vai pašam labāk patīk gatavot pārbaudītas lietas vai kaut ko jaunu?
Vairāk jau patīk gatavot kaut ko jaunu. Vai arī, kā jau teicu, to pašu veco mēģināt pagatavot citādāk.
Kurš ir jūsu iecienītākais ēdiens?
Nav tāda. Ir, ko neesmu iecienījis, piemēram, biešu zupa.
Arī deserti garšo?
Garšo.
Un kas ir jūsu meistarstiķis? Vai tikai tie arī nav deserti?
Varbūt, ka ir. Gan, kad sāku strādāt "Piano", gan pirms tam, es lielākoties gatavoju desertus un salātus.
Tad es lūgšu pa vienai Tomasa Pragulbicka receptei no katra!
Lūdzu.
Bet vispirms pastāstiet, kāds bija jūsu ceļš līdz "Piano"!
Pabeidzu Liepājas 48.arodskolu un sāku strādāt "Čili picā". Kad vērās "Barons Bumbier’s", aizgāju uz turieni. Tad bija laiks armijai, gadu biju tur.
Pavārs?
Arī, jā. Rīgas štāba bataljonā. Atgriezos atpakaļ uz "Bumbieri", bet tad bija piedāvājums pastrādāt jūrā par kuģa pavāru. Taču man īsti nepatika tik ilgi pavadīt laiku uz ūdens. Pēc četriem mēnešiem atgriezos krastā un sāku strādāt "Piano". Viesnīca bija tikko atvērta. Sāku kā pavārs, tad biju vecākais pavārs un vienu brīdi šefpavārs. Bet tad dzīvē šis tas mainījās, un es uz pus gadu izbraucu no Latvijas. Kad atgriezos, sāku atkal kā pavārs "Piano", tad – vecākais pavārs, un nu jau trešo vai ceturto gadu atkal esmu šefpavārs.
Garlaicīgi nav?
Visu laiku kaut kas mainās.
Vai mājās arī esat šefpavārs?
Mājās ir tā... Mana sieva Inese ir pavāre, arī strādā "Piano". Tad nu mēs uz maiņām. Arī piecus gadus vecais dēls palīdz. Un ir brīži, kad negribas gatavot ne vienam, ne otram, tad izvēlamies notestēt kāda cita pavāra gatavoto.
Vai nav bijusi vēlme izveidot pašiem savu kafejnīcu?
Ir kādreiz ienākusi tāda doma prātā, bet šobrīd vēl ne. Liepājā ir diezgan liels piedāvājums šajā ziņā, tāpēc ir jābūt kaut kam īpaši jaunam, ko piedāvāt.
Kā pavārs atpūšas no darba pienākumiem?
Eju un rīkoju pārgājienus, galvenokārt Dienvidkurzemē, Liepājas pusē, arī manā dzimtajā Vaiņodes pusē, Embūtē. Vasarā mazāk, jo ir daudz darba, vairāk rudenī, ziemā.
Kā jūs var atrast?
Feisbukā ir lapa "Peldu deldētāji", tā mēs sevi saucam. Tagad gan ir tāda pauze, bet rudenī atkal atsāksim.
TOMASA PRAGULBICKA RECEPTES
Vienkārši vasaras salāti
Zemenes, ķirštomāti, svaigais gurķis – visu nomazgā, ķirštomātus sagriež uz pusi, zemenes arī uz pusi vai lielākos gabalos, arī gurķus sagriež. Pievieno sāli, piparus un balzamiko krēmu, ieteicams ar meža ogu garšu. Samaisa, virsū liek sieru – burata būtu labāks, var arī mocarella. Rotā ar zaļajām kresēm vai citiem dīkstiem.
Melleņu siera kūka
SASTĀVDAĻAS
Pamatnei :
Cepumi (piemēram, "Selgas") 200 g
Sviests 80 g
Pildījumam:
Svaigas mellenes 300 – 350 g
Saldais krējums 120 ml
Krēmsiers 450 g
Pūdercukurs 125 g
Cukurs 0,025kg
Citrona sula 1 ēd. karote
Želatīns 10 g
PAGATAVOŠANA
1.Svaigās mellenes, citrona sulu liek katliņā kopa ar cukuru, uz lēnas uguns vāra, līdz cukurs izkūst. Mazliet padzesē un sablenderē (var saspaidīt ar dakšiņu).
2.Cepumus bļodā saspaida, lai veidojas smalkas drumstalas, pievieno izkausētu sviestu un samīca. Kad tas izdarīts, kūkas formā ieklāj cepamo papīru un tam virsū liek cepumu masu, kārtīgi ar karoti nopresējot. Liek uz aptuveni 20 minūtēm ledusskapī. Ja nav kūku formas tad to var darīt arī nelielos trauciņos vai burciņās.
3. Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, lai tas uzbriestu kamēr gatavosiet krēmu.
4.Bļodā liek saldo krējumu, krēmsieru, pūdercukuru un ar mikseri saputo viendabīgā masā. Tad pievieno atdzesēto melleņu masu un atkal samaisa.
5.Ūdens peldē izkausē želatīnu un pievieno melleņu masai.
6.Melleņu masu pārvieto uz kūkas formu, liek ledusskapī kamēr krēms sastindzis (aptuveni 3h)
Pasniedzot kūku var pārbārstīt ar svaigām mellenēm vai citām ogām.
14
2