Ar astoņiem spilgtiem un krāsainiem lielformāta darbiem izstādē "Cits un citi" gada izskaņu Liepājas latviešu biedrības namā krāšņo gleznotājs Guntis Otaņķis.

"Dzērumā nekad nepindzelēju, narkotikas nelietoju, esmu atkartīgs tikai no smēķēšanas. No kurienes tas viss nāk – nezinu,” savas personālizstādes "Cits un citi" atklāšanā trešdien, 3.decembrī, bija atklāts arī tās autors.

Mākslinieks šogad pirmo reizi bijis Āfrikā – iespējams, ietekme arī no turienes. Vienā bildē – arī daudz personīgu motīvu. Taču, kā jau iepriekš mākslinieks teicis, „gleznās viss ir cits [..]. Tie ir citi, kurus autors nepazīst un neatpazīst.”

Latviešu biedrības nama direktore Vita Hartmane, sveicot izstādes autoru, neaizmirsa atgādināt, ka gadumijas laiks šajā namā pulcē vislielāko apmeklētāju skaitu, un varbūt tas, ka Guntis Otaņķis, pozitīvu enerģiju sev apkārt sējot, ne tikai darbos, bet arī ikdienā pastāvīgi atgādina: dzīve ir skaista un krāsaina, Liepāja ir krāsaina un pievilcīga, ir īstais iemesls, kāpēc tieši viņa darbiem atvēlēta daudzu gribētā un ilgotā izstāžu telpa.

Izstādes autors savā uzrunā vairāk pievērsās citiem, nekā pats sev, uzteicot klātesošos Ivonnu Kalitu un Uldi Rubezi, kā Liepājas mākslinieku šāgada rudens kopizstādes veiksminiekus, paužot prieku, ka izdodas mākslas un dizaina vidusskolas vakara kursi gleznotgribētājiem, un, ka visi, kas no šiem kursiem “iet uz Mākslas akadēmiju, tur arī tiek”.

Mākslinieks, kurš par savu darbu būtiskāko pamatu uzskata iespēju dot skatītājam brīvību darba vērtējumā un interpretācijā, to īstenoja arī izstādes atklāšanā, lūdzot apmeklētājus iesaistīties dialogā un sniegt savu katra izstādītā darba nosaukuma versiju līdzās autora paša dotajam nosaukumam. Rezultāts izrādījās šāds.

Guntis Otaņķis – ”Starptelpa” (alternatīvais nosaukums: “Vai tālu līdz rītam?”); “Nedaudz pa kreisi” (“Ūdenskritums un gravitācija”); “Mirklis pēc klusuma”(“Diena un nakts”); “Daža zvaigzne” (“Rudā kuņa”); “Neandertāliešu eglīte” (“Kuģis starp akmeņiem”); “Kāds putns” (“Jaukākā Āfrika”, vēl viena versija – “Herberta Cukura banākoku lauks”); “Genesis” (“Aaaaaaa”); “Gaisma top” (“Dziestošā uzticība”).

Izstāde būs apskatāma līdz 3.janvārim. Skatieties un, kā aicināja izstādes autors, – līksmojieties!