"UPB" galerijā līdz janvāra vidum apskatāma mākslinieka Ilmāra Blumberga darbu izstāde no "UPB"mākslas kolekcijas – "Kalpotājs".

Pēc tam izstāde ceļos uz Latvijas otru galu – Daugavpili, lai tiktu eksponēta Rotko mākslas centrā.

Daļa darbu – grafikas – ir jau sen tapuši un arī redzēti izstādēs un reprodukcijās, daļa – bronzas skulptūras uz marmora pamatnes – pavisam jauni, tikai šogad veidoti un nonākuši "UPB" kolekcijā. Kā pastāstīja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns, mākslinieks pats piezvanījis un uzaicinājis apskatīt darbus, jo vēlējies, lai tie visi būtu vienkopus, vienās rokās. Tagad tā arī ir.

"Kad ieraudzīju šīs skulptūras, sapratu, ka tām obligāti ir jāpapildina mūsu grafiskā "Kalpotāja" kolekcija.

Izstādes atklāšanā Uldis Pīlēns aicināja izlasīt paša mākslinieka doto skaidrojumu, kāpēc "Kalpotājs" (teksts lasāms arī uz galerijas sienas):

"Bet, ja kāds domā, ka šeit ir atainots filozofiskā izpratnē Kalpotājs, kas ar saliektu muguriņu, padevīgi ir gājis septiņsimts gadiem cauri, tad es varu teikt, ka šī nav tā izstāde, tad ir jāiet citur... Šeit mūsu izpratnē, manā izpratnē, ir Kalpotājs lielām lietām, lielām vērtībām.

Katrs mēs dzīvē esam Kalpotājs. Katrs mēs esam ievainots. Katrā no mums ir savs dzeksnis. Katram no mums ir kaut kādi caurumi savienojumā ar sistēmu. Bet mēs katrs savā vietā, katrs ar savu uzdevumu cenšamies būt lielās sistēmas sastāvdaļa. Tas, kas mani uzrunāja pašā sākumā, tikko mums parādījās pirmie kontakti ar Ilmāru par šīs kolekcijas grafiskās daļas pārvietošanu uz "UPB" kolekciju, bija šis milzīgais, cieņpilnais tēls. Iedomājieties – gaišais pret tumšo, vienmēr cieņā, vienmēr bez šī kareivīguma, vienmēr lielāku vērtību, lielāku uzdevumu vārdā, pieejot ar cieņu.

Ieteiktu jums katram paskatīties, pameditēt par katru no šiem tēliem, pēc atklāšanas, kad šeit ir brīvāks, klusāks, iegriezties un paskatīties, pamēģināt atrast sevī šo Kalpotāju, tās kosmiskās enerģijas, stāju, pozīciju, atrast sevī to labo, to cieņpilno, ko varam dot cilvēkiem pasaulē. Baudiet šo kolekciju!"