Ar Pētera Jaunzema foto "Cīrulis" uz vāka klajā nācis Liepājas literātu un radošo mūziķu biedrības "Helikons” almanaha 35.numurs.

Reizē ar šo notikumu helikonieši aizvadītās nedēļas nogalē Liepājas latviešu biedrības nama kamerzālē atzīmēja arī biedrības pastāvēšanas 15 gadus un dzīves 70.gadskārtā sumināja biedrības valdes priekšsēdētāju un "Helikona" kultūras projektu virzītāju Ēriku Birzkopu.

Kā jau jubileju reizē klājas, izdevumā ir gan atskats uz biedrības dibināšanu, gan sveicieni jubilārei Ērikai Birzkopai, kā arī ieskats "Helikona" saņemtajās vēstulēs, liepājnieku un viņu domubiedru dzejas panti, Edvīna Tauriņa viencēliens "Belcebula pīpe", Kristīnes Jākabsones pārdomas par "lubu literatūru”, Aijas Bumbieres atmiņas par tēvu, Liepājas teātra aktieri Ģirtu Bumbieri un vairāki dziesmu tekstu un nošu raksti – visi veltīti jubilārei Ērikai.

Par jubilejas vakara notikumiem portālu irliepaja.lv informēja rakstnieks un režisors Andrejs Migla, kura viedoklis ir tāds, ka žurnāls "Helikons" savas pastāvēšanas 15 gados ir piedzīvojis gan krīzes, gan uzplaukumus.

"Uzplaukuma posmi saistās ar laikiem, kad redaktora pienākumus pildīja Olafs Gūtmanis, Modris Zihmanis, Zoja Zandberga. Arī šobrīd krīze ir pārvarēta, jo "Helikonā” ir gan vecākās paaudzes literāti, deviņdesmitgadnieki Antons Kreics, Imants Vanags, gan jauni biedri, no kuriem arī gados visjaunākais ir dzejnieks un kuģu vēsturnieks Andris Kūla."

Jubilārus sveikt bija ieradies Liepājas universitātes profesors Edgars Lāms, Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas pārstāvis Ēriks Kūlis, Latviešu biedrības nama direktore Vita Hartmane, ventspilniece, ilggadējā Ventspils mūzikas skolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Aija Bumbiere, fotomākslinieks Pēteris Jaunzems, Valdis Aivars ar "Dziedoņa” vīriem un Ivonna Šakale ar savām dziedošajām dāmām. Par "Helikona” vēsturi stāstīja aktieris Gunārs Kugrēns, bet visu pasākumu izcili novadīja Ilga Martinsone un Jānis Dreiblats.