Šogad ikvienam ir iespēja bez maksas lasīt vismaz simts latviešu autoru darbus e-grāmatas formātā tiešsaistē mobilajā ierīcē, kā arī datorā.

No Liepājas puses autoriem plašāk 3td e-grāmatubibliotēkā, kas atrodama tīmekļa vietnē www.3td.lv, plašāk pārstāvēts Ēriks Kūlis. Jau tagad internetā iespējams bez maksas lasīt viņa stāstu krājumus un romānus "Mīlošie un mēnessērdzīgie", "Vainīgais", "Vecīt, bez komentāriem", "Nelūdz sudrabkaija". Pieejams arī Valda Rūmnieka un Andreja Miglas vēsturiskais romāns "Debess aiztur elpu", kinorežisora Aivara Freimaņa "Katls", kas pērn ieguva Liepājas Kultūras pārvaldes un iedibināto rakstnieka Egona Līva balvu, liepājnieces Ingunas Baueres biogrāfiskie romāni. Starp e-bibliotēkas jaunākajiem izdevumiem ir "Liepājas skartā" Riharda Bargā "Plikie rukši", kas ir arī visaugstāk novērtēto grāmatu skaitā. "Rukši" un citas "Liepājas skartās" – Monikas Zīles "Ar tādām neprecas" iekļuvušas populārāko grāmatu skaitā.

Lai varētu piereģistrēties e-biliotēkā, vispirms ir jākļūst par reģistrētu lasītāju kādā no Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām un jāievada publiskā kataloga lietotājvārds un parole.

Jo lielāka būs pašu lasītāju interese par "3td e-grāmatu bibliotēku", jo aktīvāk tā tiks pilnveidota un papildināta ar jauniem oriģinālliteratūras un tulkojumu izdevumiem, norāda "LV portāls".

Jauno pakalpojumu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar SIA "Tieto Latvia", apgādu "Zvaigzne ABC" un publiskajām bibliotēkām.

Elektroniskais pakalpojums veidots pēc jau ierastā bibliotēkas darba principa. Proti, tiešsaistē iespējams lasīt ierobežotu skaitu grāmatu, tikai divas. Nākamajā reģistrēšanās reizē sistēma "atcerēsies", līdz kurai vietai attiecīgo darbu pagūts izlasīt. Taču, lai aplūkotu un lasītu nākamās grāmatas, iepriekšējās ir jānodod elektroniskajā grāmatu plauktā jeb jāatsauc. Pēc divām nedēļām pieeja izvēlētajai grāmatai tiks slēgta, taču to ir iespējams atjaunot. Grāmatas nebūs iespējams lejuplādēt.

Šobrīd "3dt e-grāmatu bibliotēkā" ir pieejami vairāk nekā 100 daiļdarbi, kas izdoti apgādā "Zvaigzne ABC" taču to klāsts tiks regulāri papildināts, izvēršot sadarbību arī ar citām izdevniecībām, teikts "LV portālā".

Paredzēts arī attīstīt platformas izmantošanas iespējas, iekļaujot to vienotajā Latvijas e-pakalpojumu sistēmā.