Laikmetīgās mākslas nakts "Akti naktī" rīkotāji un dalībnieki piektdien bija aicinājuši uz Muitas māju, mākslas centra "Totaldobže" mājvietu, lai runātu par tematu "Laikmetīgi. Bez robežām".

Diskusijas vadītājs Dzintars Hmieļevskis sākumā uz runāšanu mudināja "prezidiju" – "Totaldobže" vadītāju Kasparu Lielgalvi, "Akti naktī" producentu Aivi Neimani, no Rīgas atbraukušo fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāvi Andreju Ēķi un visbeidzot arī jauno mediju mākslinieci Adrianu Rozi, kas atsteidzās krietnu laiku pēc tam, kad sarunas bija sākušās.

Diskusijas otrajā daļā izteikties tika aicināti arī pārējie, proti, daži mākslinieki, mākslas programmu pedagogi un viņu audzēkņi, galvenokārt nākamie jaunie mediji. Tiesa, auditorija nebija no runātīgākajām, iesaistījās mākslinieks Andris Millers, producente Maija Kalniņa, arhitekte Indra Ķempe un vēl daži. Ar laikmetīgo mākslu acīmredzot sevi neasociē ne teātris, ne Liepājas orķestri, ne literāti, jo šo mākslas nozaru pārstāvjus diskusijā nemanīja.

Daži no apspriestajiem jautājumiem:
Kā atšķirt graudus no pelavām? Kas ir labs mākslinieks? Kas ir laikmetīgā māksla? Kāpēc mākslai vajag telpu un vai jābūvē nenormāli dārgu laikmetīgās mākslas muzeju vai arī tam var atrast piemērotu vietu esošajās tukšajās ēkās? Vai mākslai vajag atbalstu vai tieši otrādi – to stimulē pretestība? Vai ir svarīgs revolūcijas gars, lai būtu māksla?

Un dažas sadzirdētās atbildes:
Māksla ir vajadzīga, lai domātu citādāk, jo tikai tā var aizsteigties priekšā ķīniešu miljardam. Māksla ir vajadzīga, lai Latvija būtu labākā vieta uz pasaules, kur dzīvot. Labs mākslinieks ir tas, kurš lietas spēj ieraudzīt no cita leņķa. Labs mākslinieks ir tas, kurš pārvalda tehniku. Māksla ir bauda un māksla ir vairāk nekā bauda…  Laikmetīgā māksla ir jauna reliģija. Tā ir inkubators. Jebkuram pilsētas mēram obligāti jāattīsta laikmetīgā māksla, jo tā izmaina pilsētas krāsas. Konteksts un ideja ir ļoti svarīgi laikmetīgajā mākslā. Laikmetīgā māksla saistās ar vēstījumu. Saturs ir pats galvenais. Sapratnei jābūt un arī infrastruktūrai. Ir jābūt cienīgai attieksmei (telpai) pret to, ko mākslinieks dara.

Un vēl dažas domas:
Seska kungam "Totaldobže" būtu jāapzelta, tā ir vieta kas liek domāt.

Liepājā vajag Visvalža Ziediņa muzeju.

Laikmetīgās mākslas muzejs Liepājā? Kāpēc ne?

Karostas kultūras un informācijas centrs "K@2" bija leģendārs projekts, par viņiem zināja visos kontinentos.

Un "ābece" jeb atbildes meklējums  uz jautājumu, kam īsti vajadzīgs Laikmetīgās mākslas muzejs – Andreja Ēķa kopā ar domubiedriem radītā filma "Kas tur tik laikmetīgs?":