Naktī no 9. uz 10. jūniju Daugavpils cietoksnī Mākslas nakts kulminācijā tika atklāta Liepājā radītā lielformāta interaktīvā skulptūra "Cietokšņa spoks".

Tā tapusi kā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra rīkotā II Starptautiskā tēlniecības simpozija uzvarētājdarbs. Tēlnieka Egona Peršēvica vadībā pie skulptūras izveides Liepājas darbnīcā strādājuši arī mākslinieki Ivonna Kalita un Kaspars Čekotins.

Ar īpašu performanci spoku zirga atklāšanu ieskandināja Liepājas Simfoniskā orķestra trompetists no Ukrainas Oleksijs Demčenko, informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka

"Skulptūra ne vien naktī spīd, bet tai ir arī savs interaktīvais moments – ņemot talkā lukturīti, uz tās var arī zīmēt. Nav pat jāsagaida tumsa, to var darīt arī krēslā. Jo ilgāk lukturīti patur pie zirga, jo spilgtāk atspīd radītais zīmējums vai uzraksts," stāsta tēlnieks Egons Peršēvics.

Atgādinām, ka šogad starptautiskajā tēlniecības simpozijā Marka Rotko mākslas centrs konkursa kārtībā māksliniekus aicināja radīt laikmetīgu lielformāta zirga tēlniecības objektu, kas kļūtu par vienu no pastāvīgiem laikmetīgās mākslas vides objektiem Daugavpilī. Konkursā tika iesniegti 35 tēlniecības ideju pieteikumi no dažādām valstīm, tikai 4 no Latvijas. Darbu pie zirga skulptūras izveides mākslinieki uzsāka jau marta nogalē tēlnieka Egona Peršēvica darbnīcā. Maija beigās spoku zirgs atvērtā treilerī mēroja tālo ceļu no Liepājas uz Daugavpili.

"Egona Peršēvica ideja tēlnieciski bija vispārliecinošākā, un viņš arī savā pamatojumā, koncepcijas aprakstā visspēcīgāk bija iedziļinājies cietokšņa vēstures momentos, tāpēc arī šis zirgs ir iebindēts, kas simbolizē dažādos karus un dažādās militārās aktivitātes, kas apvij cietokšņa vietu kā tādu. Tepat netālu aiz zirga alejas turpinājumā ir bijis kādreizējais zirgu garnizons, savukārt tagadējā Rotko centra ēka Latvijas pirmās brīvvalsts laikā ir bijusi veterinārā klīnika, kur zirgus ārstēja, lai viņi varētu doties tālāk cīnīties – tā kā sasaistes momenti ar zirgu ir ļoti daudz," saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Skulptūras koncepcija vēsta, ka "Galvenais iedvesmas avots skulptūrai ir pats Daugavpils cietoksnis. Katrai senai un ievērojamai būvei ir savs spoks. Daugavpils cietoksnim tas ir kara zirgs; tāpat kā cietokšņi, kara zirgi bija svarīgas militārās infrastruktūras sastāvdaļas, kas gandrīz vienlaicīgi kļuva nederīgas, attīstoties militārajai tehnikai. Parasti karu sausais atlikums ir nevis medaļas un cēlas uzvaras, bet gan sakropļotas un izpostītas dzīves." Skulptūras autoriem karš asociējas ar Pirmā pasaules kara fotogrāfijām, kurās redzami pārsējos ievīstīti ievainotie karavīri, tādēļ "šis kara zirga spoks arī ir tāds apcerīgs un sabindēts, nevis auļojošs ar vējā plandošām krēpēm."