Leļļu Mākslas un Dizaina muzejā, galerijā "Romas dārzs" Liepājā no 24. februāra līdz 28. maijam būs apskatāma  izstāde "Teddy lācis – no klasikas līdz avangardam", informē izstādes veidotāja Ināra Liepa.

Ekspozīcijas pamatā ir ASV dzīvojošo, leļļu mākslinieces Pašas Setrovas un fotogrāfes Jūlijas Osinas-Fridmanes kopīgs fotoprojekts ar nosaukumu "Shoddy Bear", ko papildina dažādu valstu mūsdienu radīto autorlāču kolekcija.

Par izstādes vēstnesi izvēlēts Latvijas mākslinieces Kristīnes Kliginas darbs ar nosaukumu "Totēms".

Cilvēku mīlestība pret rotaļu lāčiem aizsākās 20. gadsimta sākumā un tā nepāriet, bet kļūst arvien stiprāka. Pa šo laiku  Teddy lāču dizains ir ieguvis jaunas aprises pateicoties daudziem mūsdienu māksliniekiem, kuru darbos jaušama vēlme radīt ko jaunu, laikmetīgāku tajā pašā laikā saglabājot lāča formas.

Ekspozīcijas pamatā ir ASV dzīvojošo mākslinieču – pasaulē pazīstamās leļļu mākslinieces Pašas Setrovas un fotogrāfes Jūlijas Osinas-Fridmanes kopīgi radītās fotogrāfijas, kuras papildina dažādu valstu mūsdienu autoru darinātie lāči no P.Setrovas kolekcijas. Pirms aizbraukšanas uz ASV Paša Setrova savu Shoddy lāču kolekciju atdāvināja Ināras Liepas Leļļu Mākslas muzejam. Tajā ir skatāmi ne tikai paši lāči, bet arī J.Osinas-Fridmanes  tapušās fotogrāfijas, kur modeles lomā ir Paša Setrova kopā ar savas kolekcijas lāčiem. Jāatzīmē, ka P.Setrova ir profesionāla modele – viņas un J.Osinas-Fridmanes kopdarba rezultāts ir avangardisks, provokatīvs un vienlaikus ļoti izteiksmīgs.


Leļļu Mākslas un Dizaina muzejā skatāmie lāči ir dažādu valstu mūsdienu mākslinieku darbi, tostarp atsevišķus ir veidojusi arī Paša Setrova. Iespējams, ka "Shoddy Bear" pagaidām nav tik plaši pazīstams vārdu salikums kā klasiskais "Teddy Bear", kuru vairākas paaudzes zina kā rotaļu lāci jau gadsimta garumā. Mīlīgais Teddy lācēns ir iedvesmojis tūkstošiem cilvēku: mūsdienās to izgatavo gan pēc senajiem mēriem, gan veido arvien jaunas piegrieztnes.

Tā ir iemīļota rotaļlieta ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Daudzi kolekcionāri pasaulē ir gatavi šķirties no prāvas naudas summas, lai tiktu pie antikvāra autentiska lāča eksemplāra. Tādēļ grūti iedomāties, kas varētu būt labāks par tradicionālo Teddy lāci, taču pēdējo gadu laikā tiek rīkotas izstādes, kurās ir eksponēti autordarbi – jauna, dažāda dizaina lāči ar kopīgu nosaukumu ART Teddy.

Tie tiek radīti, izmantojot dažādus vizuālās mākslas veidus – skulptūru, tekstila tehniku, fotogrāfiju, glezniecību un citus, tajā skaitā – modes dizainu. Pirmā šo lāču izstāde  notika Maskavā, pēc tam Pēterburgā, Tokijā, Tallinā, Rīgā. Tajā bija ietverta arī "Shoddy Bear" ekspozīcija no Ināras Liepas ceļojošā Leļļu Mākslas muzeja krājuma.

Savukārt Liepājā par izstādes vēstnesi ir izvēlēts Latvijas mākslinieces Kristīnes Kliginas unikālais lācis, kas ir LMA tekstila nodaļas Bakalaura darbs ar nosaukumu "Totēms". Tas ir pētījums par lāča tēlu un tā nozīmi autores dzīvē. Darba idejas pamatā ir teikas un leģendas, kā arī dziļi personiski notikumi autores dzīvē.