Otrdien, 12. septembrī, pulksten 19 kultūrvietā "Pegaza pagalms", Kuršu ielā 20, Liepājā, notiks laikmetīgās un eksperimentālās mūzikas koncerts "Skaņas algoritmika", kurā piedalīsies latviešu un ārzemju skaņu mākslinieki un komponisti – ģitārists Edgars Rubenis, pianists Rihards Plešanovs, ģitārists un skaņu mākslinieks Jurijs Santalovs un komponists Ernests Vilsons, kā arī Berlīnē rezidējošais amerikāņu komponists Maikls Vinters (Michael Winter), lietuviešu skaņu māksliniece Marija Rasa Kudabaite un Hāgā rezidējošā franču komponiste Lūsija Nezri (Lucie Nezri). Ieeja pasākumā bezmaksas, portālu informēja Kultūras attīstības biedrības „Tapala lapa" pārstāve Kristīne Timermane.

Dienu iepriekš, 11. septembrī, pulksten 14 Liepājas Universitātes (LiepU) Mākslas pētījumu laboratorijā "MPLab", Kūrmājas prospektā 13, interesenti aicināti uz Marijas Rasas Kudabaites priekšlasījumu par savu radošo darbu pie akusmatisku skaņdarbu sērijas "microlands", savukārt pulksten 15 kopā ar LiepU Jauno mediju mākslas studentiem būs iespēja līdzdarboties Maikla Vintera radošajā darbnīcā, sagatavojot interpretāciju skaņdarbam "partition and gate".

Koncertā "Skaņas algoritmika" satiksies laikmetīgā algoritmiskā mūzika, pulsējošs minimālisms, trauslas elektronisku skaņu ainavas, kā arī agrīnā blūza tradīciju un intonāciju iedvesmoti skaņdarbi ģitārai. "Skanēs ļoti dažāda mūzika: sākot ar minimālistisku dzīvo elektroniku līdz pat algoritmiskām kompozīcijām klavierēm un agrīnā blūza un regtaima iedvesmotiem skaņdarbiem ģitārai. Svarīgi, ka visus šos darbus vieno maiga, jutīga, izsmalcināta un reizē vienkārša pieeja skaņai, kas raksturo mūsu kolektīva kopīgo pārliecību par mūzikas un klausīšanās pārveidojošo spēku," stāsta Lūsija Nezri.

Koncerts un darbnīcas Liepājā ir daļa no plašākas norišu sērijas "Music & the Wende, now", ko organizē starptautiska mākslinieku grupa, kuras kodolu veido Ernests Vilsons, Lūsija Nezri un Edgars Rubenis. Sērijas ietvaros notiks arī koncerti Rīgā – 9. septembrī bārā "Aleponija" un 16. septembrī Ģertrūdes ielas teātrī. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā plānoti Lūsijas Nezri un Maikla Vintera priekšlasījumi. Runājot par radošajām aktivitātēm, Ernests Vilsons atklāj: "Pēdējā gada laikā notiek darbs pie starptautiska komponistu un mūziķu tīkla izveides, lai kopīgiem spēkiem atbalstītu dalībnieku individuālos centienus, organizētu koncertus Eiropā, strādātu ar dažādiem jaunās un eksperimentālās mūzikas ansambļiem, veidotu mūzikas ierakstu, partitūru un pētniecības rezultātu datu bāzi, kā arī lai dalītos ar jaunās mūzikas interesentiem gan koncertu, gan izglītojošu lekciju un radošo darbnīcu formātā."

Projekts tiek īstenots ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Gētes institūta un Konrad Boehmer Foundation atbalstu.