Jau šonedēļ, no 23. līdz 27. aprīlim, Liepājā norisināsies starptautiskais skaņai, mākslai un eksperimentiem veltītais festivāls "Skaņas dienas". "Skaņas dienas" Liepājā notiks jau 11. gadu, kopā pulcējot  atpazīstamus un jaunus māksliniekus, studentus un skaņas entuziastus, veidojot sastapšanās punktu dažādām mākslu praksēm. Festivālā notiks radošās darbnīcas, lekcijas, kā arī īpaši aicinām apmeklēt festivāla performanču programmas un publiskās prezentācijas, informēja festivāla kuratore Krista Dintere.

25. aprīļa vakarā pulksten 19 "Skaņas dienu" ietvaros aicinām apmeklēt koncertu "Laika spēle. Kanādas un latvijas elektroakustiskā mūzika" koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē. Koncertā tiks atskaņoti skaņdarbi, kas tiks telpiskoti ap klausītājiem izvietotā 8 skaļruņu akustiskā sistēmā. Koncerta pirmajā daļā tiks atskaņoti konkursa "JTTP – Jeu de Temps/Times Play" uzvarētāju un tematisko balvu ieguvēju skaņdarbi. Konkursu jau 24. reizi rīkoja Kanādas Elektroakustiskās Savienība (Canadian Electroacoustic Community (CEC)) un tas veltīts jaunajai elektroakustiskajai mūzikai Kanādā. Konkursa pirmās vietas ieguvējas Žulī Delailas (Julie Delisle) skaņdarbā "Pipa Aura Suichi" visas skaņas radītas ar eksperimentālu kanādiešu komponista un izgudrotāja Žana Fransuā Laportes (Jean-François Laporte) izgatavoto elektronisko stabuļu mūzikas instrumentu. Kompozīcijā autore attēlo savus novērojumus par to, kā instrumenta radītās skaņas materializējas telpā un rada ķēdes reakciju skaņas artikulācijā. Koncertā būs klātesoši CEC pārstāvji un vairāki komponisti, kuri iepazīstinās ar elektroaktustiskās mūzikas kultūru Kanādā.

Savukārt koncerta otrajā daļā tiks atskaņota Latvijas komponistu skaņdarbu programma, kuru veidos imersīvās skaņas un zinātnes festivāla "SWRL.SPACE" mākslinieciskais vadītājs Voldemārs Johansons. Otrās daļas programmā Voldemāra Johansona, Platona Buravicka, Annas Fišeres, Agitas Reķes un citu komponistu skaņdarbi.

26. aprīlī kultūrvietā "Kursas putni" notiks seminārs, kurā savu darbību prezentēs dažādi mākslinieki un radošo industriju pārstāvji no Gamechanger Audio, Erica Synths un Dirty Deal Audio un citām organizācijām. Vakara turpinājumā notiks atvērtā performanču programma, kurā uzstāsies jaunie eksperimentālās un elektroniskās mūzikas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Somijas.

27. aprīļa vakarā ar vērienīgu koncertprogrammu tiks atzīmēts "Skaņas dienu" nedēļas noslēgums. Vakars iesāksies ar radošo darbnīcu rezultātu prezentācijām – notiks performances, demonstrācijas un citas mākslinieciskas pieredzes, kuras nedēļas garumā tapušas starptautiski atzītu mākslinieku vadībā.

Pasākuma turpinājumā notiks daudzveidīga un eksperimentāla audiovizuālu performanču programma. Būs iespēja dzirdēt ambientās, trokšņu mūzikas un citu žanru priekšnesumus, kuros eksperimentēts ar dažādiem analogiem, digitāliem un mākslinieku pašu izstrādātiem sintezatoriem, klasiskiem akustiskiem instrumentiem, lauka ierakstiem un netradicionālām komponēšanas metodēm. Skaņas mākslinieka Marko Timlina (Marko Timlin, DE/FI) priekšnesums "Sensor_Sound_Machine"/"Sensoru_skaņas_mašīna" sasaista digitālo un fizisko pasauli haotiskā harmonijā – izmantojot ultraskaņas un gaismas sensorus, iegūtie dati tiks interpretēti kompleksos un spilgtos audio signālos. Mākslinieks darbojas kā skaņas tēlnieks – skaņas tiek radītas laikā un telpā ar rokām un gaismu. Zviedru komponiste Līse-Lote Norelius (Lise-Lotte Norelius, SE) uzstāsies ar ritmisku improvizāciju, izmantojot datoru, sintezatoru un putekļu sūcējus. Performances sniegs arī Kristians Faubels (Christian Faubel,DE), Šons Pinčbeks (Shawn Pinchbeck, CA/EE), Žulī Delaila. Latvijas eksperimentālās mūzikas scēnu koncertā pārstāvēs Paula Vītola un Alvis Grigaļūns, Spāre Vītola un Marta Ansone, Vanckars. Vakars noslēgsies ar elektroniskās deju mūzikas programmu, kurā uzstāsies DJ Sairam, Deelis, Unauthorized.

Informācija par pilno festivāla programmu, radošajām darbnīcām un pieteikšanos, biļešu tirdzniecību festivāla performanču vakariem mājas lapā. Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Festivālu organizē biedrība "ASTE. Art, Science, Technology, Education, biedrība "E-Lab, elektroniskās mākslas un mediju centrs" un "RTU Liepāja" Mākslas pētījumu laboratorija (MPLab). Skaņas dienas norisinās pateicoties Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūras pārvalde" un Valsts Kultūrkapitālfonda finansiālajam atbalstam. Festivāla noslēguma programmas tehnisko atbalstu nodrošinās PXB.LV.

Skaņas dienas 2023 – ģimenes diena. Video: Dāvis Kristaps Aigars.