Lai aktualizētu tēmu par vides tīrību un vienreizlietojamo plastmasas trauku patēriņa samazināšanu, 25.martā no pulksten 13 līdz 15 klātienē, Liepājas Olimpiskā centra Tango zālē, norisināsies seminārs "Videi draudzīgi risinājumi sabiedriskajā ēdināšanā un publiskajos pasākumos", informē Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa.

Semināra mērķis ir iniciēt diskusiju ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem un pašvaldības publisko pasākumu rīkotājiem, lai vērtētu iespējamos papildu vides tīrības uzlabošanas pasākumus, ko varētu īstenot vietējā līmenī, lai samazinātu vienreizlietojamo trauku patēriņu un plastmasas atkritumu daudzumu, kas rodas sabiedriskās ēdināšanas vietās.

„Pēdējos gados pieaugošā plastmasas iepakojuma patēriņa tendences un sekas ir redzamas jūras piekrastē, tādēļ ar katru gadu arvien būtiskāka ir rīcība lokālajā līmenī, iesaistot sabiedrību, pašvaldības un uzņēmējus, kas veicinātu papildu pasākumu ieviešanu atkritumu rašanās novēršanai piekrastes teritorijās. Ņemot vērā Liepājas ikgadējo dalību starptautiskajā Zilā Karoga programmā, šāds statuss pašvaldībai un peldvietām apliecina, ka ieviestie vides standarti un rīcība ir vērtība ne tikai lokālajā kontekstā, bet arī plašāk. Tādēļ tieši šīm vietām Latvijas mērogā būtu jārāda paraugs citiem. Ēdināšanas, tūrisma un publisko pasākumu nozare ir nozīmīgs plastmasas piesārņojuma rašanās faktors, taču tas var kļūt arī par risinājumu ceļā uz piesārņojuma samazināšanas mērķi”, uzsver Liepājas valstpilsētas pašvaldības Vides aizsardzības vecākā speciāliste Diāna Stendzeniece.

Seminārā uzstāsies vairāki eksperti:
• Jānis Ulme, Zilā Karoga programmas pārstāvis Latvijā – jaunākā informācija par piekrastes situāciju un idejām plastmasas patēriņa samazināšanā;
• Ieva Putna-Nīmane, Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece – mikroplastmasas piesārņojums jūrā;
• Laura Eistreiķe, restorāna "Osta" vadītāja – uzņēmuma pieredze par pusdienu trauku depozīta sistēmas ieviešanu saviem pastāvīgajiem klientiem Rīgā;
• Katarina Pappa, Igaunijas uzņēmuma "RingKarp" vadītāja – depozīta trauku tīkls, kurā iesaistījušies ap 70 ēdināšanas uzņēmumu visā Igaunijā (attālināti);
• Ginta Avena, biedrības "Patapa" vadītāja – depozīta glāzes publiskajos pasākumos (attālināti);
• Inga Belousa, biedrības ''Zaļā brīvība'' pārstāve – kultūras pasākumu ilgtspēja (attālināti).

Seminārs norisināsies "zaļās zonas" pasākumu režīmā.


Liepājas un tuvākās apkārtnes ēdināšanas uzņēmumi un publisko pasākumu rīkotāji aicināti pieteikties semināram līdz 23. martam, rakstot Vides aizsardzības vecākajai speciālistei Diānai Stendzeniecei uz e-pastu diana.stendzeniece@liepaja.lv vai zvanot pa tālruni 63 404 745.