Jau ilgāku laiku ar Liepājas teātra topošajiem aktieriem strādā režisore Māra Ķimele, iestudējot Ferdinanda Bruknera lugu "Jaunības slimība", kura pārtop iestudējumā "Diagnoze–jaunība". Iestudējums top kā jauno aktieru diplomdarbs un to uzreiz paredzēts iekļaut arī Liepājas teātra repertuārā. Eiropas teātrī tā ir studējošās jaunatnes iemīļota luga, tikmēr Latvijā Liepājas teātris ir pirmais profesionālais teātris, kurā luga tiek iestudēta. Pirmizrāde notiks 3. jūlijā, to būs iespējams apmeklēt arī skatītājiem, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

"Izrādi veidoju pilnvērtīgai jauniešu ienākšanai teātrī ar lielām lomām un sarežģītiem uzdevumiem.  Tādēļ izvēlējos Bruknera lugu ar īpašu grūtības pakāpi, kas pieprasa profesionālu varēšanu. Šeit neizlāpīties ar simpātisku, organisku darbošanos paštēlā, ar ko ir tik vienkārši iegūt gan publikas, gan kritiķu labvēlību. Jaunie aktieri ir apņēmības pilni radīt piesātinātu darbu par jauniešu kaislībām un sāpēm, piekļūt tēlu iekšējai dzīvei, spēt pilnvērtīgi pasniegt garos un sarežģītos, pirms 100 gadiem sarakstītos tekstus, kuri joprojām ir tik saprotami, jo runa ir par jaunību," saka režisore M. Ķimele.

Šis ir stāsts par jauniem cilvēkiem. Par viņu izaicinājumiem, izkāpinātajām kaislībām, seksuālu apmulsumu, sāpēm un nespēju tikt ar tām galā. Neatkarīgi no iegūtajām zināšanām, neskatoties uz viņu jaunību un iespējām, viņi ir apjukuši, viegli ietekmējami un jaunību uzskata par fatālu slimību. Kā saka viena no lugas varonēm: „Jaunība ir diagnoze, slēpts drauds dzīvībai, slimība, pēc kuras ne katram izdodas izdzīvot". Viņi meklē mierinājumu seksuālos piedzīvojumos, un arī nāves klātbūtne viņu domās ir nepārtraukta. Marija gatavojas ballei par godu maģistratūras absolvēšanai, taču nekas nenotiks tā, kā plānots.

Iestudējumā piedalās aktieri – Madara Viļčuka, Madara Kalna, Kintija Stūre, Agnija Dreimane, Artūrs Irbe, Kārlis Elvis Artejevs, Valts Skuja, Kārlis Ērglis un Hugo Puriņš.

Kopā ar režisori izrādi veido arī scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Kristaps Kramiņš, scenogrāfa asistente Laura Liepiņa, režisora asistents Mārtiņš Kalita, horeogrāfe Kristīne Brīniņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Lugu no vācu valodas tulkojis Ingus Liniņš.

Teātris atgādina, ka jūlijā teātri apmeklēt klātienē iespējams tikai tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret "Covid–19", kā arī tiem skatītājiem, kuri "Covid–19" pārslimojuši. Ierodoties teātrī, skatītājiem būs jāuzrāda ieejas biļete kopā ar derīgu pasi vai ID karti un "Covid–19" sertifikātu. Ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar minēto sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.