Pirmdien, 18.maijā, notika Reliģisko lietu komisijas sēde, kuras darba kārtībā viens no jautājumiem bija par muzejā skatāmo izstādi "Dievs. Mīlestība. Kuba”.

Komisijas sēdē piedalījās arī domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla un Kultūras pārvaldes vadītāja vietniece Nora Sudmale.

Darba kārtībā bija divi jautājumi – viedokļu apmaiņa par muzejā apskatāmo izstādi "Dievs. Mīlestība. Kuba” un mācītāji bija izteikuši vēlmi uzzināt plašāk par iecerētajām izmaiņām Liepājas vispārizglītojošo skolu tīklā, portālu informēja domes priekšsēdētāja padomnieks Andrejs Rjabcevs.

Runājot par Liepājas muzejā izstādīto gleznu izstādi, komisijas locekļi pauda tās bažas, kas izskanējušas Liepājas kristīgajā sabiedrības daļā, vienlaikus norādot, ka diskusijas mērķis ir „tuvināšanās, sapratne un vienam otra vērtību cienīšana”.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis norādīja, ka pašvaldība pirmo reizi ir saskārusies ar šādu situāciju, no kuras ir iespējams gūt zināmas mācības. Mākslas uzdevums ir likt domāt, vienlaikus jāatzīst, ka jebkuras konfrontācijas veido saasinājumus sabiedrībā un šķeļ liepājniekus.

Dace Kārkla muzeja vārdā izteica atvainošanos visiem, kuru kristīgās jūtas minētā izstāde ir aizskārusi, taču tas viennozīmīgi nav bijis tās mērķis. Drīzāk otrādi – gleznās izpaužas kubiešu mākslinieka Italo Rene Eksposito, kas pats ir katolis, personīgais skatījums un individuālās attiecības ar Dievu, reliģiju un mīlestību. Muzejs gada laikā organizē vairāk nekā 40 dažādas izstādes.

Diskusijas noslēgumā Reliģisko lietu komisijas priekšsēdētājs mācītājs Jānis Bitāns norādīja, ka tiesiskā sabiedrībā ir ļoti neskaidra robeža starp to, kuri reliģiskie simboli un kā atveidoti ir uzskatāmi kā kristiešiem aizskaroši, tāpēc pirms līdzīgām izstādēm ar Dieva tēla netradicionālu interpretāciju, vienmēr ir iespējams sarīkot arī sabiedrisku diskusiju, kurā savu redzējumu būtu gatava sniegt arī komisija.