Atzīmējot Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" simtgadi, 21.septembrī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā ar lugas iestudējumu viesosies Liepājas Metalurgu tautas teātris.

Par to aģentūru LETA informēja Raiņa un Aspazijas vasarnīcas izglītojošā darba vadītāja Astrīda Cīrule.

Šis ir Raiņa lugas "Pūt, vējiņi" simtgades gads. Šveicē, tālu no dzimtenes, tapa viena no dvēseliskākajām un tautā iemīļotākajām dzejnieka lugām. Tās pirmizrāde notika Pēterpils Latviešu labdarības biedrības 35.gadu jubilejas svinībās 1913.gada rudenī. Simts gadu laikā tam sekojuši neskaitāmi iestudējumi uz profesionālu un amatieru teātru skatuvēm.

Liepājas Metalurgu tautas teātra izrāde iestudēta divos, bet atsevišķas lomas pat trīs sastāvos, līdz ar to izrādei ir divi nedaudz atšķirīgi varianti.

21.septembrī pulksten 16 skatītājiem tiks rādīta izrāde ar jaunāko aktieru sastāvu. Baibu atveidos Ilze Cimermane, kurai šī būs pirmā loma mūsu teātrī, Uldis būs Aigars Kārkliņš – viņam, tāpat kā Kristīnei Finkai Zanes lomā, šis ir otrais iestudējums. Didzis būs Mārcis Ļaksa – arī universitātes students, un arī viņam pirmā loma Metalurgu tautas teātrī. Arī Andu atveidos viena no mūsu teātra jaunākajām aktrisēm Laura Grundmane. Pārējo aktieru ansambli veido teātra ilggadējie un pieredzējušie aktieri: Māte – Ērika Vecvagare, Gatiņš – Kaspars Plauks, Ciepa – Lāsma Ruņģe, bet Orta – Sinilga Ozoliņa.

Izrādē izmantota Imanta Kalniņa mūzika kinofilmai "Pūt, vējiņi!", kostīmus darinājusi un dejas iestudējusi Ērika Vecvagare. Par dekorācijām parūpējies Kaspars Plauks, bet izrādi apskaņos un apgaismos Jānis Fridrihsons un Dainis Roze.

"Mūsu Tautas dzejniekam Imantam Ziedonim ir pasaka, kurā spēlējas, spēlējas, kamēr sāk spēlēt. Līdzīgi Metalurgu tautas teātris meklē ceļu Tautas dzejnieka Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" atklāsmei – viss iesāksies ar lugas lasīšanu Režisora vadībā, kuru atveido Ainars Krūms, līdz beidzot, pakāpeniski pārģērbjoties un pārtopot, kopīgiem spēkiem ar skatītājiem, jo lugas lasījumā Režisors iesaistīs arī skatītājus, mēģināsim atklāt izrādes varoņu traģiskos likteņstāstus. Turklāt, veidojot izrādi, orientējāmies uz jauniešu auditoriju, kurai vēlamies dot ieskatu dramaturģijas lasīšanā un Raiņa "Pūt, vējiņi!" atklāsmē ļoti koncentrētā substancē," par iestudējumu stāsta režisore Daina Kandevica.

Šī izrāde tika atzīta par Latvijas amatierteātru "Gada izrādi 2011".