10. un 11. septembrī "Dirty Deal Teatro" un E.Smiļģa Teātra muzejā norisinājās Latvijas amatierteātru skates "Gada izrāde 2021" fināls, uz kuru žūrija no Liepājas bija izvirzījusi tikai viena pilsētas amatierteātra – Liepājas Neatkarīgā teātra – izrādi "Beigu spēle".


Absurda dramaturģijas klasiķa Semjuela Beketa lugu "Beigu spēle" Liepājas Neatkarīgajā teātrī iestudēja Liepājas teātra aktieris un nu jau arī diplomēts režisors, Kultūras akadēmijas maģistra programmas "Audio vizuālā un skatuves māksla" absolvents Mārtiņš Kalita.


Liepājnieki finālā spēkojās ar Jelgavas, Jūrmalas, Valmieras, Cēsu, Ropažu, Rēzeknes un Saldus amatierteātrim, un pārspēja tos visus, kļūstot par titula "Gada izrāde 2021" laureātiem. Žūrijas formulējums: "Par žanra izpratni un stila tīrību". Otrā vieta skatē piešķirta Rēzeknes Tautas teātrim, bet trešā – Valmieras amatierteātrim "Vīzija".


Diviem liepājniekiem tika arī tituls "Gada aktieris", un tie ir Ainars Krūms (Hamms) un Aigars Ambrēns (Klovs). Mārtiņa Kalitas iestudējumā piedalās tikai četri aktieri, bez abiem "Gada aktiera" Diplomu saņēmušajiem arī Gaida Mažaika un Normunds Kārkls.


Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs un žūrijas loceklis Jānis Siliņš un Gada aktieris Ainars Krūms (no labās). Foto: Dainis Meļņiks.


"Gada izrādes 2021" fināla izrādes vērtēja režisori Māra Ķimele, Juris Rijnieks, Mārtiņš Eihe, Intars Rešetins un Reinis Boters.


Iestudējuma režisors pats nebija klāt fināla skatē, kopā ar aktieru ansambli un tehniskajiem darbiniekiem uz Teātra muzeju bija devusies biedrības "Liepājas Neatkarīgais teātris" valdes locekle un teātra režisore Daina Kandevica.  


Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs un žūrijas loceklis Jānis Siliņš un Gada aktieris Aigars Ambrēns (no labās). Foto: Dainis Meļņiks.


"Mārtiņam ir darbs teātrī, šobrīd notiek mēģinājumi jauniestudējumam "Igauņu bēres", turklāt viņš uzticas aktieriem," portālam irliepaja.lv pastāstīja režisore.


Pēc Dainas Kandevicas sacītā, spēlējot skates finālā, ansamblis bijis daudz pārliecinātāks par sevi un "izrāde aizgāja vienā elpas vilcienā".


Šobrīd Liepājas Neatkarīgajā teātrī pamatā strādā divi režisori – Varis Siliņš un Daina Kandevica, taču arī Mārtiņš Kalita solījies vēl atgriezties ar kādu jaunu iestudējumu. Liepājas Neatkarīgā teātra ansamblis, pēc režisores sacītā, ir daudzskaitlīgs, trim režisoriem un tajā iespējams strādāt pat vienlaicīgi.


Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionu skates, ko organizēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs, norisinājās no šā gada 1. maija līdz 31. jūlijam. Skates norisināsies katrā konkrētajā pašvaldībā, kur amatierteātris darbojas, žūrijai ierodoties uz vietas. žūrija, kuras sastāvā bija teātra zinātniece Evita Mamaja, teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, PhD Rita Lūriņa, teātra kritiķe, teātra aktuālo procesu vietnes "Kroders.lv" galvenā redaktore Ieva Rodiņa, režisore Edīte Neimane, teātra zinātniece un kritiķe, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Līga Ulberte, kopumā noskatījās 39 izrādes, kā arī piecas videoizrādes un noklausījās vienu radio iestudējumu.