Liepājas Virtuālais kino muzejs turpina paplašināt savu darbību Kurzemes kino vēstures pētniecības virzienā.

Gada sākumā kino muzejs organizēja pētniecisko ekspedīciju uz Ventspili, lai fotografētu ēkas, kurās, spriežot pēc sludinājumiem vecajos laikrakstos, varētu būt tikuši organizēti pirmie zināmie kinoseansi Ventspilī. Darbu apgrūtināja tas, ka vecajos laikrakstos praktiski nekad nav norādītas konkrētas adreses, sevišķi tas sakāms par salīdzinoši nelielām pilsētām: Liepāju, Ventspili, Kuldīgu (XX gs. sākumā: Libava, Vindava, Goldingena). Tiek lietoti apzīmējumi: „Šillera zālē”; „Frīdmana akmeņkaļu darbnīcā”; „Goldšteina veikalā” u.tml. No tā secināms, ka šo pilsētu iedzīvotājiem bija labi zināmas konkrēto objektu atrašanās vietas. Līdzīgi ir ar norādēm uz vietām, kur notikuši kinoseansi. Turklāt jāņem vērā fakts, ka aizritējušajā laikā daudzviet mainījusies ēku numerācija, pilsētplānojums, vairāku ēku vairs nav.

Sadarbībā ar Ventspils muzeja speciālistiem tika pētīta pieejamā informācija, piemēram, divdesmitā gadsimta sākuma adrešu grāmatas, pilsētas plāni u. c., lai salīdzinātu to ar informāciju sludinājumos, un tādējādi precizētu vienas vai otras ēkas atrašanās vietu. Pētniecības procesā tika secināts, ka ēka, kas XX gs. sākuma Ventspils laikrakstu sludinājumos minēta kā vieta, kur noritējuši pirmie zināmie kinoseansi Ventspilī, ir ēka, kuras tagadējā adrese ir Pils iela 12. Viens no galvenajiem orientieriem ēkas identifikācijā bija norāde sludinājumos, ka tā atradusies „iepretim rentejam”. Rentejs (arī renteja) jeb valsts kase vēsturiski atradies Pils ielā 1. Mūsdienās tā ir ēka Pils ielā 11. Turpat savulaik atradusies arī Ventspils Navigācijas skola.

Cieša sadarbība Kurzemes kino vēstures izpētes darbā Liepājas Virtuālajam kino muzejam izveidojusies arī ar Kuldīgas muzeju un Aizputes Novadpētniecības muzeju. Ar to, kas līdz šim jau izpētīts Kurzemes kino vēstures jomā, interesenti var iepazīties muzeja portālā www.kinoliepaja.com sadaļā „Kino bibliotēka”, apakšsadaļā „Kino Kurzemē”.


 

 

Bilžu saraksts:

060- ēka Ventspilī, Pils ielā 11, kur vēsturiski atradies rentejs un Ventspils Navigācijas skola;

062- memoriālā plāksne pie ēkas Pils ielā 11