Pateicoties ziedotāju aktivitātei, Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Kultūras projektu līdzfinansējumam šā gada aprīlī ir noslēdzies pirmais vēsturisko VEF ražoto Liepājas Lutera baznīcas "Hammond" ērģeļu restaurācijas posms, kura gaitā atjaunoti ērģeļu skaņas mehānismi. Tas jau drīzumā ļaus baudīt ērģeļu skanējumu koncertos, un pirmais no tiem ieplānots jau 12.maijā, kad sabiedrībai būs iespēja iepazīties ar šo unikālo instrumentu un piedalīties "Hammond" atjaunošanā arī savu ziedojumu, lai varētu pilnībā pabeigt ērģeļu restaurāciju, informē projekta vadītāja Antra Dreģe.

"Hammond" ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī pie mums Rīgā - Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF).

Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas "Hammond", kurš šobrīd ir restaurācijas procesā. Ērģeļu atjaunošanu uzņēmies nīderlandiešu restaurators Ganderts de Bo. Viņš īpaši specializējies darbā ar vintage instrumentiem un šopavasar jau paguvis veikt nozīmīgus darbus, lai ērģeles atkal skanētu.

Restaurācijas process

Liepājas "Hammond" ir unikāls VEF ražots eksemplārs, ko 1937.gadā Liepājas Lutera baznīcai dāvājis Kārlis Ulmanis. Kā to atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators Ganderts de Bo, Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība. Diemžēl ērģeles jau vairāk nekā 15 gadus nav darba kārtībā, tādēļ 2021.gada nogalē mūzikas producente Antra Dreģe kopā ar ērģelnieku un jauno džeza mūziķu skolotāju Ati Andersonu iniciēja Liepājas "Hammond" atjaunošanas projektu.

Tā ietvaros Rīgā un Liepājā notika divi koncerti, kuru klausītāji "Hammond" atbalstam saziedoja 912 eiro. Viņu vidū bija arī RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Elektroakustiskās laboratorijas vadītājs, docents Vitālijs Aišpurs, kurš iesaistījās projektā arī kā savas jomas speciālists un vēlāk veica instrumenta stāvokļa izpēti.

Šī gada martā no Nīderlandes ieradās elektrisko seno instrumentu restaurators Ganderts de Bo, kurš pabeidza diagnostikas darbus un veica instrumenta skaņu sistēmu atjaunošanu. Meistaram ir liela pieredze un reputācija tieši "Hammond" ērģeļu atjaunošanā. Viņš restaurēja arī 1960.gados ražotu "Leslie" skaļruni, kas atceļoja uz Latviju, lai stātos pēckara periodā nozaudēto oriģinālo skandu vietā.

Turpmākie plāni

Projekta turpinājumā vēl jāparūpējas par instrumenta koka daļu restaurāciju, kā arī atbilstošu gaismas un skaņas aprīkojumu pie ērģelēm, lai instrumenta lietošana būtu mūziķiem ērta un atbilstu mūsdienu tehniskajām prasībām. Vienlaikus nepieciešams risināt arī ērģeļu telpas siltuma jautājumu ziemas periodā, kas ir ļoti svarīgi, lai uzturētu kārtībā atjaunotos mehānismus. Tāpat ir uzsāktas sarunas par sadarbību ar Liepājas mūzikas koledžas džeza nodaļu un plānots, ka topošie mūziķi varēs vingrināties uz oriģinālā "Hammond" instrumenta, kā arī veidot jaunas kompozīcijas un koncertus, kuru centrā būtu VEF ražoto ērģeļu īpašā skaņa.

Novērtējot "Hammond" nozīmīgo vietu Latvijas kultūras vēsturē un apkopojot vērtīgos restaurācijas procesā iegūtos materiālus (rasējumus, instrumenta detaļas, aprakstus, fotogrāfijas), tiek domāts par to, lai pēc instrumenta restaurācijas darbu paveikšanas ērģeļu telpā varētu izveidot pastāvīgu ekspozīciju par "Hammond" ērģelēm Latvijā.

Kopējā ērģeļu atjaunošanas projektam nepieciešamā summa ir 16 425 eiro. Projektu ar 4000 eiro atbalstījusi Liepājas pilsēta, 3600 eiro piesaistīti VKKF projektu konkursā. Šie līdzekļi kopā ar koncertos saziedoto naudu jau izlietoti, lai savestu kārtībā skaņas mehānismus un iegādātos Leslie skaļruni.

Lai varētu pabeigt iecerētos darbus, nepieciešami vēl ap 7913 eiro, kas tiks izlietoti instrumenta koka daļu restaurācijai, regulārai tehniskai apkopei un apsildes jautājumu risināšanai.

Tiks novērtēts ikvienu ziedojums, lai varētu pilnībā atjaunot šo unikālo instrumentu!

Konts ziedojumiem ar norādi "Liepājas Lutera baznīcas Hammond ērģeļu remontam":
Kultūras biedrība SPEKTRS
Reģ. Nr. 40008050207
HABA LV22
LV24HABA0551009477455

Projekts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Kultūras projektu līdzfinansējumu.

Vairāk par Lorensu Hamondu un viņa ērģelēm: ej.uz/hammond

Aktuālās ziņas: www.facebook.com/kulturasbiedribaspektrs