12.augustā pulksten 19 "Lielajā dzintarā" festivāls "Liepājas vasara" saviem klausītājiem piedāvā Ērika Ešenvalda multimediālās simfonijas "Ziemeļu gaisma" pirmizrādi Kurzemē.

Atskaņojumā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī pats komponists, informē Liepājas Simfoniskā orķestra Sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Vēvere.

"Šis neapšaubāmi būs  viens no lielākajiem festivāla "Liepājas vasara" notikumiem. Vēl gada sākumā "Ziemeļu gaisma" ieguva Latvijas Lielo mūzikas balvu 2015 nominācijā “Gada uzvedums", kā arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu "Kilograms kultūras 2015" kā gada mūzikas notikums, tagad to varēs izbaudīt arī mūsu festivālā uz koncertzāles "Lielais dzintars" lielās skatuves," priekā dalās festivāla mākslinieciskais vadītājs, diriģents Atvars Lakstīgala.

Skatītājiem tiks uzburts stāsts par ziemeļu tautās leģendām apvīto polārblāzmu, ko paspilgtinās ekspedīciju laikā dokumentētie video un dabas skaņu materiāli. Par skaņdarba tapšanu stāstīs pats autors – no Priekules nākušais, pasaulē atzītais komponists Ēriks Ešenvalds.

Ziemeļblāzma (Aurora Borealis) jau izsenis apdziedāta teikās un leģendās. Ziemeļu tautas to dēvē par lapsas astes sagrieztām sniega vērpetēm, debesu vārtiem aizgājušajiem, par karavīru nenogurstošajām cīņām un pat par bumbas spēlēšanu debesīs, kur bumbas vietā izmantots valzirga galvaskauss. Šis unikālais tautu mantojums iedvesmojis komponistu doties ekspedīcijās uz Skandināviju, Islandi, Grenlandi un Aļasku, lai kopā ar ceļabiedriem – režisoru Renāru Vimbu un operatoru Daini Juragu – dokumentētu senos stāstus un dabas naksnīgās balsis.

Ekspedīcijās gūtais iemūžināts simfonijā. Līdzās orķestrim un korim tās muzikālo vēstījumu papildinās videoprojekcijas ar ziemeļu tautu teicējiem. Sadarbībā ar norvēģu fotogrāfu Hjetilu Skogli (Kjetil Skogli), kurš sevi dēvē par ziemeļblāzmas pēddzini, tapušas polārblāzmas projekcijas, kas atskaņojumā saplūdīs ar mūziku un dabas skaņām, ļaujot izbaudīt autentiskus un plašākai sabiedrībai zudušus nostāstus par ziemeļblāzmu – lielāko no Zemes atmosfēras optiskajiem fenomeniem.

Festivāls Liepājas vasara", ko ik gadu organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. Tālajā 1783.gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica", Avi Avitals, Tokiko Kato un vēl citi.

Informācija par šo un citiem festivāla "Liepājas vasara" koncertiem atrodama www.liepajassimfoniskais.lv. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.