Lai veicinātu nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšanu un saglabāšanu, kā arī rosinātu rokdarbnieku profesionālo pilnveidi un pieredzes apmaiņu, aizvadītās nedēļas nogalē Liepājā norisinājās 10. Kurzemes rokdarbnieku saiets "Rakstu rakstos izrakstīts Dienvidkurzemē!", informē Iveta Štelmahere, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra (TMKC) sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja.


Saietā piedalījās nozareseksperti un vairāk nekā 60 rokdarbnieces no Kurzemes, kā arī viesi no Rīgas, Cesvaines, Salaspils, Jaunpils un Gulbenes. Saietā pulcējās adītājas, audējas un šuvējas. Dienas pirmajā pusē rokdarbnieces devās ekskursijā, lai iepazītu Liepāju, bet vēlāk pulcējās Liepājas Latviešu biedrības namā, kur notika galvenās dienas norises. Viena no pasākuma rīkotājām, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas "Kursa" vadītāja Ilma Rubene pastāstīja, ka saieta mērķis ir ne tikai pilnveidot jau pieredzes bagāto meistaru prasmes un veicināt viņu radošo sadarbību, bet, kas ir īpaši svarīgi, iesaistīt jaunus meistarus un nodot prasmes nākamajām paaudzēm: "Paldies sakām Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas departamenta vadītājai Aijai Jansonei, kura dalījās ar bagāto materiālu par cimdu adīšanas tradīcijām Latvijā un Liepājas muzeja galvenajai krājumu glabātājai Ritai Krūmiņai, kura mūs iepazīstināja ar etnogrāfiskā fonda krājumiem."


Rokdarbnieces rādīja arī savu veikumu ekspresizstādē, kurā bija skatāmi cimdi, zeķes, cepures, linu dvieļi, jostas, dažādas sedziņas, izšūti krekli, aubes, priekšauti, adīti un tamborēti lakati, dažādi austi audumi un paklāji, krēslu paliktņi, adīti un austi spilveni, apģērbu komplekti, somiņas un daudz citu skaistu darinājumu. Iedvesmojoša un interesanta bija modes skate, kurā pašas autores demonstrēja savus darinājumus un notika balsošana par interesantāko tērpu. Pašdarināto tērpu skatē "Manis paša radīts…" lielāko popularitāti balsotāju vidū ieguva pašdarināti mēteļi – 3. vieta tika Ilzei Pūpoliņai no Kuldīgas, otrajā vietā ventspilniece Ina Dātava ar lina kleitu un tamborētu mēteli, bet uzvaras laurus plūca vēl viena ventspilniece – Līga Muižarāja ar izšūtu džinsa auduma mēteli. "Šī mums bija lieliska iespēja būt kopā ar līdzīgi domājošiem, apgūt ko jaunu, iedvesmoties un dibināt kontaktus", iespaidos dalījās saietā sastaptās rokdarbnieces.


Foto:  Iveta Herbsta, Liepājas Tautas fotostudija "Fotast".


Rokdarbi ir ilgstoši sēdoša nodarbe, tāpēc rīkotāji bija padomājuši arī par fiziskām aktivitātēm. Projektu vadītāja Liene Šnipke, kura pati ir sportiska un aktīva dzīvesveida piekritēja, saieta dalībniecēm bija noorganizējusi sportisku pauzi treneres Daces Dieviņas vadībā. Šajā nodarbībā rokdarbnieces izkustējās un apguva dažādus noderīgus vingrojumus fiziskās veselības uzlabošanai un uzturēšanai.


Pasākuma saviesīgā daļa norisinājās Lietišķās mākslas centra "Dārza iela" pagalmā – uz ugunskura tika vārīts lielais zupas katls, ceptas pankūkas un vasarīgo vakarēšanu ar muzikāliem priekšnesumiem krāšņoja Liepājas aktrišu folkloras apvienība "Atštaukas".


Sirsnīgu paldies par pasākuma rīkošanu un norises gaitu Liepājas Tautas mākslas un kultūras centram izteica Lidija Petrevica, rokdarbniece no Kuldīgas: "Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra komanda ir super! Pasākums tiešām bija ļoti pārdomāti noorganizēts un novadīts. Paldies par ekskursiju, foršo gidi un šoferīti, kuri mūs iepazīstināja ar Liepāju, un īpaša pateicība Kultūras centra direktores vietniekam Ilgvaram Žilinskim, kurš par mums rūpējās visas dienas garumā!"