Latviešu biedrības namā skatāma neliela fotoizstāde "Vijas Vētras Liepājas laiks", kuras atklāšanā klāt bija arī pati māksliniece, kas šobrīd atkal ir Latvijā.

Pēc izstādes atklāšanas Vija Vētra interesentiem turpat, Latviešu biedrības nama kamerzālē, sniedza dejas meistarklasi.

Leģendārā dejotāja, kas vairākus gadu desmitus dzīvo Ņujorkā, ASV, ar divas stundas garu koncertu Rīgas Latviešu biedrības namā un Jāņa Rozes apgādā izdotas grāmatas klajā nākšanu šogad dzimtenē atzīmēja divas jubilejas: savas  dzīves 90-gadi un 70 gadus, kas aizvadīti uz skatuves.

Arī tikšanās ar liepājniekiem un meistarklase bija tāds kā šī jubilejas maratona turpinājums.

Izstādē, kuras autori ir Ziedonis Safronovs, Daina Ģībiete un viena no Vijas Vētras skolniecēm Liepājā – Zita Valka, skatāmi fotoattēli, kas stāsta par Vētras agrākajām viesošanās reizēm Liepājā.

Kā izstādes atklāšanā pastāstīja māksliniece, Latvijā viņa viesojas regulāri, katru gadu, un pavada šeit vairākus mēnešus, sniedzot meistarklases, galvenokārt gan Rīgā.

"Sevi uzskatu par gājputnu, kas ziedu laikā vienmēr iebrauc Latvijā."

Dejotājas ikdiena paiet Ņujorkā, vadot nodarbības savā deju studijā radošo profesiju pārstāvju namā ar nosaukumu "Westbeth".

Vijas Vētras mūžs bijis notikumiem un dažādiem pavērsieniem bagāts, taču ar deju viņa bijusi kopā vienmēr, arī tagad, 90 gadu vecumā.

Māksliniece atcerējās savu neseno jubilejas koncertu, kurā kopā ar aktrisēm Raimondu Vazdiku un Indru Burkovsku, kopā savām ar audzēknēm ne tikai no Latvijas un arī deju grupas "Dzirnas" dejotājiem izdejojusi meksikāņu, ķīniešu, indiāņu un citu tautu dejas.

"Dejoju arī vienu ļoti skaistu indiāņu lūgšanu, kas skan šādi: "Nestāvi pie mana kapa un neraudi, jo es tur neesmu... Es esmu vējš, kas liegi glaužas pie tava vaiga, esmu lietus, krāsa varavīksnē, putnu balsis, ziedi pļavā..."

Lai gan Vija Vētra izpilda dažāda stila dejas, vismīļākā māksliniecei tomēr ir indiešu klasiskā deja. Uzstājoties apbraukāti pieci kontinenti.

Pateicoties dejai, māksliniece savulaik no Austrālijas, kur nonāca kā kara laika bēgle, nokļuva Amerikā, kurp devās savā pirmajā turnejā un kur mīt joprojām.

"Es ticu reinkarnācijai, un zinu, ka nedzīvoju pirmoreiz. Iepriekšējā reizē es dzīvoju Indijā, un, dejojot indiešu dejas, es jūtos kā mājās..."

Indiešu klasisko deju Vija Vētra, vēl dzīvojot Austrālijā, apguvusi pašmācības ceļā, kopējot indiešu tempļu skulptūru kustības. Vēlāk viņa uzzinājusi, ka tieši tā to dara arī indiešu priesteri. Indijā māksliniece nokļuvusi ar šīs valsts stipendiju, lai pilnveidotu savu dejotprasmi, ko augstu novērtējuši Indijas deju speciālisti.

"Indijā esmu bijusi trīs reizes, katrā no tām nodzīvojot tur sešus mēnešus. Pirmajā reizē tikos ar toreizējo premjerministru Džavaharlalu Neru, otrajā – ar viņa meitu Indiru Gandiju un trešajā ar – Indiras dēlu Radživu Gandiju, kurš arī kļuva par Indijas premjerministru."

Vēl tagad Vija Vētra bez saviļņojuma nespēj atcerēties Neru vārdus, ko slavenais politiķis teicis pēc tam, kad māksliniece pastāstījusi viņam par Latvijas okupāciju: "Jūsu dzimtene Latvija būs brīva..."

Augustā māksliniece atgriezīsies savās mājās Ņujorkā.