Šovasar ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence piedāvā bez maksas noklausīties lektoriju "Mākslas anatomija". Jau šo sestdien, 9.jūlijā, pulksten 17 tēlnieks Egons Peršēvics lasīs lekciju par tēlniecību, piedāvājot iepazīt mākslas darba tapšanas procesu no idejas līdz gatavam rezultātam, informē projekta komunikāciju vadītāja Iveta Vēvere.

"Tā būs lekcija, kurā izķidāšu mākslas darba procesu, izsekojot tā tapšanai no brīža, kad rodas nepieciešamība radīt mākslas darbu līdz brīdim, kad darbs tiek sapakots un noglabāts kārtējai eksponēšanas nepieciešamībai," stāsta tēlnieks. "Kā piemēru izmantošu Karostas nāras gadījumu. Šis darbs ir labi zināms ne tikai mākslas mīļotājiem, bet arī plašākai publikai, tādēļ domāju, ka būs interesanti dzirdēt stāstu par to, kā tas tapa."

Pirms diviem gadiem jūrā pie Ziemeļu mola Liepājā skatāmā skulptūra "Teika par Karostas nāru" tapa Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences pirmajā sezonā.

Topošais mākslas doktors uzsver, ka pirmo reizi šādu mākslas darba tapšanas procesa analīzi veicis sava doktora darba vajadzībām, lai parādītu, ka viņa mākslas darba radīšanas process ne ar ko neatšķiras no zinātniski pētnieciskās darbības modeļa.

Lekcija ir  apmeklējama bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots, tādēļ līdz piektdienai, 8. jūlijam interesenti ir aicināti pieteikt savu dalību, rakstot uz egons.persevics@gmail.com. Pārējās lekcijas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence izziņos vēlāk.

Tēlnieks un topošais mākslas doktors Egons Peršēvics ir arī pedagogs ar vairāk kā 10 gadu stāžu, kas šobrīd pasniedz gan Latvijas Mākslas akadēmijā, gan Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. Vēl bez Karostas nāras viņš ir autors arī tādiem popularitāti iemantojušiem lielformāta mākslas darbiem kā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Spoku zirgs, lotosa pozā sēdošā Milda, kas ir parafrāze par Brīvības pieminekli (šobrīd skulptūra skatāma uz ūdens Beberliņu atpūtas parkā Liepājā), kā arī aizvadītajā vasarā uz Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" terases eksponētā "Jūras mātes nolaupīšana".

Jau trešo sezonu Egons Peršēvics ir kurators Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidencei, kur vasarās pārcelt savas darbnīcas un eksponēt darbus publiskai apskatei viņš aicina izcilākos Latvijas māksliniekus. Iepriekšējos gados tie bijuši gleznotāji Ritums Ivanovs, Agate Apkalne, Atis Jākobsons, Elīna Zunde un Andris Vītoliņš, savukārt šovasar tur strādāt uzsākuši Veronika Frolova un Reinis Liepa. Lai lieliskās ūdenstorņa telpas sniegtu maksimālu pienesumu, aicināti tiek tikai profesionāļi, kuru darbu kvalitāti neviens nespēj apšaubīt.

Lai publikai būtu interesantāk vērot māksliniekus darbībā, arī Egons pats vasarās strādā uz vietas tornī. Aizvadītājā sezonā tur tapa viņa skulptūra – "Mākslinieka manifests", kas vēlāk būs apskatāms uz Liepājas mūzikas mākslas un dizaina vidusskolas jaunās piebūves fasādes Alejas ielā.

Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences aktualitātēm līdzi var sekot: facebook.com/karostas.udenstornis un instagram.com/karostas.udenstornis.