Šonedēļ atklājot fotostudijas "Fotast" 60 gadu jubilejas izstādi "6:0 mūsējie turpina", ar patiesu interesi darbus pētīja ne vien Liepājas izstāžu apmeklētāji, bet arī paši studijas dalībnieki.

Šajā reizē, pateicoties jaunam iekārtojumam, darbu ir vairāk nekā citkārt. Tie ir tikpat dažādi kā paši studijas dalībnieki, dažādās tehnikās, dažādos žanros veidoti, krāsaini, melnbalti vai tikai mazliet iekrāsoti.

Interese par izstādi bija gan medijiem, gan fotogrāfiem, gan modeļiem, un netrūka arī apsveicēju – gan ar ziediem, gan labiem vēlējumiem un dāvanām. Tikpat garu radošo mūžu kā fotostudijai visiem tās biedriem vēlēja vicemērs Atis Deksnis. Savukārt Tautas mākslas un kultūras centrs, kura paspārnē studija darbojas, jubilāram pasniedza vērtīgu dāvanu – pārvietojamos izstāžu stendus, kas šajā reizē ļāvuši paplašināt nelielo Latviešu biedrības nama izstāžu telpu, un būs noderīgi arī turpmāk.

Irliepaja.lv uzrnāja "Fotast" vadītāju un dažus izstādes dalībniekus.

Līga Evaldsone, studijas vadītāja.

Ko esat cēluši priekšā skatītājiem šajā jubilejas reizē?
Uzstādījums bija – nenoteikt konkrētu tēmu, lai katrs var izvēlēties parādīt no sava veikuma to, kas pašam patīk vislabāk, kas labāk padodas, kas ir vistuvākais. Protams, kopā apspriedāmies, rādījām viens otram savas bildes, domājām, runājām, uzlabojām un mainījām.

Cik dalībnieku, cik darbu sakāmi?
Pavisam ir 25 dalībnieki, gan esošie aktīvie studijas biedri, gan mūsu goda biedri, kas ikdienā vairs tik bieži nepiedalās fotostudijas darbībā, tādi kā Varis Sants, Pēteris Jaunzems, arī Gunārs Kopštāls un Irina Tīre, kuri joprojām ir aktīvi.  Katram izstādes dalībniekam ir vairāki darbi – citam divi, citam trīs, citam vairāk. Ir arī viens studijas dibinātāja Huberta Stankeviča darbs.

Mums jāteic ļoti liels paldies Tautas mākslas un kultūras centram, kurš atbalstīja mūsu ideju un finansiāli nodrošināja iespēju izgatavot šīs starpsienas jeb izstāžu stendus, ko saviem spēkiem vien droši vien mēs nevarētu sagādāt. Pateicoties tam, ka tagad mums šie stendi ir, šī ir visbagātākā un arī atšķirīgākā izstāde no visām, kas pēdējos gados mums bijušas. Manuprāt, arī izdevusies, neraugoties uz to, ka sākuma daudzi bažījās, kā tas būs, kad katrs liks, ko grib, vai nebūs "rasols". Taču, šķiet, rasola nav, bet ir izdevies skaists kokteilis.

Irina Tīre, izstādē piedalās ar fotogrāfiju sēriju "Jauns sākums", kurā atainoti Tramvaja tilta rekonstrukcijas būvdarbi un būvnieki.

Kāpēc izvēlējies tieši šīs fotogrāfijas?
Tāpēc, ka speciāli tās gatavoju šai izstādei!

Liekas, arī nosaukums par to liecina.
Jā, tā varētu būt. Atļāvos pat palielināt savu miniatūru (zīmējumu), kurā redzams, kā savulaik tiltu sāka būvēt, tāpat pievienoju fotogrāfiju, kurā redzams, kāds izskatījās vecais tilts. Toreiz man bija liels brīnums – visi tie milzīgie ceļamkrāni. Šoreiz ar sajūsmu skatījos, kā viņi strādāja – tur bija tik daudz roku darba! Man ir ārkārtīgi daudz materiāla, domāju, ka uztaisīšu atsevišķu izstādi. Lielākoties fotografēju, braucot ar tramvaju vai autobusu, tāpēc daudzi kadri ir ņemti no augšas, kas deva tādu interesantu skatījumu.

Pēteris Jaunzems, studijas veterāns un goda biedrs, kurš vairs aktīvi nepiedalās tās darbā. Izstādē piedalās ar trim darbiem ar vienu nosaukumu – "Flora".

Prieks redzēt arī studijas veterānu!
Šodien nevarēju neatnākt. Kaut vai rāpus atrāpotu, ja citādi ne!

Ko jums savulaik nozīmēja Liepājas fotoklubs?
Pirms pārcēlos uz Liepāju, biju kādu laiku jau pavadījis Gulbenes fotoklubu, un, kad ierados Liepājā, uzreiz skrēju pie Huberta (Huberts Stankevičs, viens no Liepājas fotokluba izveidotājiem, tā ilggadējs vadītājs – irliepaja.lv). Klubs bija domubiedru grupējums, šī vārda vislabākajā nozīmē, kas viens otru papildināja. Tur bija tādi vīri kā Ārijs Kļavinskis, Nikolajs Brīvlauks, no tiem, kas vēl ir šajā saulē – Visvaldis Bitāns. Tikšanās bija ļoti rosinošas. Katru nedēļu bija jānes atradīt bildes, un tad kopīgi apsprieda. Slinkot nebija laika!

Un neizpalika arī lauri.
Lauri nāca vēlāk. Tie tik ātri nenāk kā hokejā vai biatlonā, kas man ļoti patīk – sekoju visām sacensībām, zinu visu biatlonistu vārdus. Pateicoties biatlonam, man ziema paiet ātrāk.

Pats arī esot sportojis?
Kādreiz slēpoju. Šaut gan nešāvu. Tikai ar fotokameru, ja tā var teikt...

Izstāde apskatāma līdz 2019. gada 2. janvārim bez maksas.

Kā pastāstīja Līga Evaldsone, izstāde "6:0 mūsējie turpina" ir otrais no "Fotast" jubilejas sarīkojumiem. Pirmais – atmiņu vakars "Vecā ūķa saimnieks./Jānis Lādītis" – notika jau 14.novembrī muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos", kurā viens no "Fotast" dibinātājiem Gunārs Kopšāls dalījās atmiņās par fotogrāfu un kolekcionāru Jāni Lādīti un viņa ieguldījumu gan fotostudijas darbībā, gan foto tehnikas kolekcionēšanā.

Savukārt trešais jubilejas sarīkojums, uz kuru aicināts ikviens foto interesents, ir "Liepājas foto forums", kas notiks 16. decembrī pulksten 14 atpūtas centrā "Libava", jo savulaik par "Melno bumbu" dēvētajā namā atradās fotostudija. Foto forumā būs īss stāstījums par "Fotast" vēsturi un darbošanos šodien, bet pēc tam ar saviem iedvesmas stāstiem dalīsies Rīgas fotogrāfs Juris Justs, ilggadējais "Fotast" vadītājs un goda biedrs Varis Sants un Talsu fotogrāfs Uldis Balga.