Ceturtdien, 19. janvārī, Emiļa Melngaiļa koncertzālē svinīgā gaisotnē atvēršanas svētkus piedzīvoja Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas simtgadei veltītā grāmata "Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs". Grāmatu veidojusi kultūras žurnāliste Indra Imbovica sadarbībā ar muzikoloģi, ilggadēju mūzikas vidusskolas pedagoģi Aiju Engelmani, informē Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola.

"Par grāmatas primāro uzdevumu izvirzījām mērķi uzburt emocionālo tiltu, kas dotu iespēju iepazīt Liepājas Mūzikas vidusskolas darbību caur pedagogu un absolventu dzīvesstāstiem – gan pilsētas mūzikas norišu kontekstā, gan kopā ar viņiem aizceļojot arī tālāk Latvijā un pasaulē. Mūsdienās internetā un sociālajos tīklos iespējam daudz uzzināt par mūziķu radošajiem darbiem un panākumiem, bet kāds bijis ceļš uz tiem – vide, kurā viņi auguši, ģimene, izglītība? Kāda loma mācību procesā ir bijusi pedagogiem? Kādas bijušas topošo un arī jau pieredzējušo mūziķu – atsevišķu personu – rakstura iezīmes, kas ļāvušas sasniegt izvirzītos mērķus? Grāmatas lappusēs, balstoties uz intervijām un atmiņu stāstiem, būs atainotas viņu šaubas, cīņas ar sevi, cerības, vilšanās un augšāmcelšanās," grāmatas priekšvārdā raksta Indra Imbovica.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda, "Kurzemes kultūras programma 2022" (Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Valsts meži, Kurzemes plānošanas reģions) un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Grāmatas projektu vadītāja Anete Verbicka, redaktore Baiba Jaunslaviete, korektore Ilze Zomerfelde, dizaina autore Zane Bluķe, fotogrāfijas digitalizēja Kārlis Volkovskis, grāmatas tapšanā piedalījās Iveta Vīksne, Jānis Strazds, Inga Auziņa un Astra Ziemele.