Klātesot Egona Līva draugiem, ar jūru saistīto profesiju ļaudīm, Liepājas literātiem un interesentiem, piektdien, 11.jūlijā, Liepājas muzejā atvēra Līva jaunāko grāmatu.

Grāmatas "Sarunas ar vecajiem jūras vilkiem" atklāšanā klāt bija apgāda „Zvaigzne ABC” pārstāves – valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, apgāda Latviešu oriģinālliteratūras redakcijas vadītāja, filoloģijas doktore Bārbala Simsone un redaktore Zaiga Lasenberga, viens no Līva draugiem rakstnieks Ēriks Hānbergs, kurš minēja, ka "Sarunas ar vecajiem jūras vilkiem" varētu nebūt pēdējā ar Līva vārdu saistītā grāmata, jo "iespējams, taps dokumentāls romāns par Līva dzīvi". Tāpat klāt bija grāmatas sastādītājs Ēriks Kūlis, kapteiņa Arvīda Ludevika meita Gunta Blumkalne un daudz citi. Veselības problēmu dēļ klāt nebija Līva atraitne Edīte Gūtmane.

Sarīkojumu vadīja aktieris Jānis Dreiblats.

Kaut gan rakstnieks Egons Līvs jau vairākus gadu desmitus ir aizsaulē, apgādā "Zvaigzne ABC" nākusi klajā Līva grāmata "Sarunas ar vecajiem jūras vilkiem", kuru uzrakstīt viņš pats diemžēl nepaspēja.

Grāmatā apkopotas Līva dzīves laikā veiktās intervijas ar latviešu tālbraucēju kuģu kapteiņiem, ko no magnetofona lentēm atšifrējušas rakstnieka atraitne Edīte Gūtmane un žurnāliste Anna Hānberga.

Līva mūža aizraušanās bijusi jūra un jūras ļaudis. Par to vēsta viņa stāstu un kinoscenāriju tēli un mākslinieciski spilgtie apraksti. Mūža nogalē rakstnieks bija izvirzījis sev uzdevumu iepazīt vecos latviešu jūrniekus un uzklausīt viņu stāstus, tādējādi gūstot pārliecību, cik spoža nākotne būtu iespējama Latvijas kuģniecībai, ja nebijis padomju okupācijas.

Līvu neatstāja vienaldzīga "veco jūras vilku" – latviešu tālbraucēju kapteiņu un stūrmaņu – dzīves stāsti, kas pamazām grima aizmirstībā. Rakstnieks brauca ciemos pie sirmajiem tālbraucējiem kapteiņiem Kārļa Kalna, Arvīda Ludevika, Artura Kunstberga, Oskara Kiršfelda, Friča Fogeļa, Voldemāra Bērziņa, stūrmaņa Ādama Melgalva un citiem jūras vīriem, intervēja viņus, ierakstīja sirmo vīru atmiņas gan par Krišjāņa Valdemāra dibinātajām jūrskolām Latvijas piekrastē, gan kuģinieku darba gaitām pasaules okeānos un dalījās ar tiem domās par latviešu jūrniecības nākotni.

Tikpat lielā mērā kā jūra rakstnieku interesēja arī cilvēku likteņi. Grāmatā lasāms, cik samezgloti un sarežģīti nežēlīgā laikmeta ietekmēti tie bija. Pāri visam tajā valda mīlestība uz jūru un kuģiem. Grāmatā "Sarunas ar vecajiem jūras vilkiem" iemūžināts unikāls kultūrvēsturisks materiāls, kas neatstās vienaldzīgus ne tos, kuriem tuva Latvijas jūrniecība, ne tos, kuri interesējas par patiesiem dzīvesstāstiem, uzsver SIA "Lieliska dāvana" mārketinga projektu vadītāja Ance Lazdāne.

Kā grāmatas priekšvārdā rakstījis tās sastādītājs rakstnieks Ēriks Kūlis, "saņemot šo Egona Līva literāro mantojumu no Edītes Gūtmanes rokām, jutos pateicīgs un pagodināts par lielo uzticēšanos un uzskatīju par savu pienākumu veco jūrnieku dzīves stāstus apkopot." Grāmatā iespēju robežās saglabāta arī katra jūrnieka unikālā valoda un izteiksmes veids, ļaujot lasītājam dzīvi iztēloties un gandrīz pašam "sadzirdēt" viņu vēstījumus.