Sestdien, 14.septembrī, pulksten 11.45 Liepājas Universitātes telpās Kr. Valdemāra ielā 4 Eiropas kultūras mantojumu dienas ietvaros atklās izstādi par Nikolaja ģimnāziju.

Liepājas muzeja veidotā tematiskā izstāde nosaukta "Liepājas Nikolaja ģimnāzija – nozīmīgs Paula Maksa Berči devums pilsētai", informē Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Šogad Liepājas Eiropas kultūras mantojumu dienas notiek ar moto "Vēsturiskais un modernais Berči namā Liepājā, K. Valdemāra iela 4." Arī muzeja veidotā izstāde ir veltītas šai ēkai, ko arhitekts Pauls Makss Berči projektējis kā mācību iestādi. Tā mūsdienās pilnībā saglabājusi sākotnējo fasāžu apdari un ārdurvju vērtnes ar skaistiem dzelzs kalumiem.

Naudu būves uzsākšanai ieguva, likvidējot Liepājas Ugunsdzēsības biedrību un tās 100 000 rubļu pamatkapitālu pārvēršot par ģimnāzijas celšanas fondu. 1883. gada 24. maijā tika likts Liepājas Nikolaja ģimnāzijas pamatakmens. Jaunceltni iesvētīja 1885.gada 12.janvārī.

Pirmais ģimnāzijas direktors bija Alberts Volgemūts. Pirms ēkas būvniecības viņš kopā ar arhitektu Paulu Maksu Berči devas uz ārzemēm, lai iepazītos ar dažādām mācību iestāžu būvēm.

Pirmos Liepājas Nikolaja ģimnāzijas metus Pauls Makss Berči izstrādāja 1873.gadā, paredzot ēku novietot Vecā tirgus laukuma malā, iepretī Sv. Annas baznīcai. Skices liecina, ka bijusi iecere ģimnāziju celt arī Kūrmājas prospekta sākumā, vizuāli sasaistot ar jau tur esošo Navigācijas skolu. Šī vieta būtu bijusi efektīva, jo Kūrmājas prospekts 19. gadsimta beigās veidojās par prestižu vietu, kur mājas cēla bagātie liepājnieki. Taču šī ģimnāzijas novietnes varianta īstenošanai vajadzēja atpirkt un nojaukt ēkas, ieguldot papildu naudu, kas pilsētas vadībai nešķita lietderīgi.