Ērika Ešenvalda 4.Liepājas koncerta pirmatskaņojums līdzās divu citu  latviešu milžu Vilņa Šmīdberga un Pētera Vaska darbiem publikai lika sajūsmināties un būt lepnai.

Liepājas simfoniskā orķestra aizvadītās piektdienas koncerts „Latvijas skaņu ainavas” bija iezīmīgs ar iepriekš, šķiet, nepiedzīvotu notikumu – trīs (!) izcilu latviešu komponistu (kurzemnieku!) klātbūtni.

Vispirms jau ceturtā Liepājas koncerta pirmatskaņojuma autors jaunais komponists Ēriks Ešenvalds, tad – gados ne tik jaunais, bet sirdī un mūzikā jauneklīgais Vilnis Šmīdbergs, un visbeidzot – starptautiski novērtētais Pēteris Vasks.

Katrs atskaņotais darbs bija citāds, bet visi – augstas klases. Orķestrim diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā nācās krietni pasvīst, bet visu cieņu mūziķiem (viņiem tika arī komponistu uzslavas) un diriģentam, kurš grūto darbu paveica  gandrīz vai dejodams uz diriģenta podesta.

Tikpat aizraujoši kā skaņdarbi bija arī lieliskā un nepārspējamā Oresta Silabrieža komentāri un ekspresintervijas ar visiem trim komponistiem pirms skaņdarbu atskaņošanas. Klausītāji ne tikai dzirdēja Ešenvalda spirdzinoši vēsās un krāsainās „Arktikas nakts vīzijas”, bet arī uzzināja, gan kā tapis koncerts – iespaidojoties no ziemeļblāzmas naksnīgās ziemas debesīs tālu Norvēģijas ziemeļos, gan kā komponists mēdz nolūkoties zvaigznēs Kembridžas universitātes observatorijā. Pēteris Vasks, kura 1999.gadā Karaliskajā Alberta zālē Londonā pirmatskaņoto, titulēto “Otro simfoniju” šoreiz izpildīja Liepājas orķestris, savukārt, atzinās, cik lepns juties atceļā no Austrālijas caur lidmašīnas logu ieraugot zaļo Kurzemes trijstūri – tajā brīdī komponists sajutis: “Esmu kurzemnieks, esmu!”

Pēc koncerta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis domīgi teic: “Līdz šim tapušie Liepājas koncerti latiņu uzlikuši augstu, nākamo koncertu autoriem būs grūti...”

Kā zināms, orķestris iecerējis pavisam 12 Liepājas koncertus.