Skaņu ierakstu kompānijas "Odradek" paspārnē klajā nācis albums "Liepāja Concerti Vol. 1", vēsta Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) mājaslapa.

14.februārī  Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā notika tā prezentācija, kurā piedalījās iekļauto skaņdarbu komponisti, solisti, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde.

LSO valdes loceklis Uldis Lipskis atgādināja, ka Liepājas koncertu stāsts aizsākās pirms astoņiem gadiem, kad orķestris uzrunāja komponistu Andri Dzenīti, aicinot viņu radīt pirmo no 12 Liepājas koncertiem. Gadu vēlāk notika tā pirmatskaņojums, un pamazām tam pievienojās pārējie 11 koncerti. Visi ir piedzīvojuši pirmatskaņojumus, un pirmie pieci tagad iemūžināti nule klajā laistajā dubultalbumā. Ierakstus veica skaņu inženieris Normunds Slava, bet albumā iekļautajā bukletā ieceri izsmeļoši skaidrojis muzikologs Orests Silabriedis.

"Jau tajā laikā mūsu mērķis bija radīt laikmeta dokumentu, kurš mūzikas skaņās izteiktu mūsu laiku un Latviju šodien. Mūsu vēlme bija un ir popularizēt latviešu komponistu mūziku ne tikai Latvijā, bet arī tālu ārpus tās. Šajos gados ir bijis daudz emociju, pūliņu, uzvaras prieks, mūziķu un publikas pārsteigumi. Vienmēr šie pirmatskaņojumi ir emocionāli piesātināti. Būtiski, ka teju katrs no koncertiem, kuri iekļauti šajā dubultdiskā, publiski atskaņoti vairāk kā vienu reizi – arī tāds bija viens no mūsu sākotnējiem mērķiem," uzsvēra Lipskis.

Dubultkompaktdiskā iekļauti pieci Liepājas koncerti – to autori ir Ēriks Ešenvalds, Juris Karlsons, Vilnis Šmīdbergs, Rihards Dubra un Kārlis Lācis. Plānots, ka rudenī klajā nāks nākamais dubultalbums ar pārējo komponistu veikumu. Liepājas koncertus šo gadu garumā rakstījuši arī Andris Dzenītis, Kristaps Pētersons, Arturs Maskats, Andris Vecumnieks, Platons Buravickis, Santa Ratniece un Rihards Zaļupe, tiesa, abu pēdējo skaņdarbi izdoti netiks.

Kultūras ministre Dace Melbārde, no Lipska rokām saņemot kompaktdisku, atzina, ka pati klātienē ir piedzīvojusi tikai vienu no šiem darbiem, tāpēc priecāsies par iespēju tos uzmanīgi noklausīties ierakstos. "Svarīgi, ka mūzika, kas tiek pirmatskaņota, pēc tam tiek arī kvalitatīvi ierakstīta. Tas ir labs retrospektīvs ceļojums pa Liepājas nozīmīgām vietām, kas parāda Liepājas ceļu uz savu koncertzāli. Pirmie koncerti tika atskaņoti Liepājas teātrī un Liepājas Latviešu biedrības namā, vēlāk arī koncertdārzā "Pūt, vējiņi!", bet pēdējie jau izskanēja "Lielajā dzintarā". Ceļš ir bijis pietiekoši garš un skaņdarbi, kas ir radīti speciāli Liepājai, vēlreiz apliecina, ka šī pilsēta nešaubīgi ir viens no mūsu mūzikas centriem," sacīja ministre.

Vēl viens Liepājas koncertu cikla vienojošais elements ir diriģents Atvars Lakstīgala, kurš bija Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs laikā, kad iecere par Liepājas koncertiem tika realizēta. "Esmu pateicīgs Dievam, Uldim un orķestrim par šo ideju un iespēju. Bija ļoti liela atbildības sajūta, strādājot ar katru no šiem koncertiem. Katrs skaņdarbs dzimst vienu reizi, un man tas patiešām ir bijis prātam neaptverams pagodinājums būt klāt šajā dzimšanas brīdī un piedalīties ierakstu procesā. Un vislielākais nopelns te ir Liepājas Simfoniskajam orķestrim. Es novēlētu šo latviešu mūzikas tradīciju turpināt," sacīja Lakstīgala.