29.oktobrī 75.dzimšanas dienu atzīmēs foto māksliniece un grafiķe Irina Tīre. Sagaidot nozīmīgo dzīves gadskārtu, māksliniece sagatavojusi izdošanai fotogrāfiju albumu „Skatiens”.

Savā dzimšanas dienā – 29.oktobrī – pulksten 17 Irina Tīre aicina uz Latviešu biedrības nama kamerzāli. Būs neliela lielformāta fotogrāfiju izstāde, mūzika un, protams, arī pārsteigumi.

Taču tas nav viss. No 29.oktobra kafejnīcā „Boulangerie” būs skatāma Irinas Tīres grafiku ekspozīcija ar dažādos laikos zīmētiem Liepājas skatiem, bet no 30.oktobra galerijā „UPB” varēs aplūkot mākslinieces pasteļus un zīmējumus – no miniatūrām līdz lielformāta darbiem.

Savā dzimšanas dienā jubilāre cer iepazīstināt arī ar jauno foto albumu, kuram dots nosaukums „Skatiens”. Lai gan grāmatas vāku rotās klusā daba, lielu daļu no aptuveni 160 albumā iekļautajiem foto darbiem veido portreti – Liepājas teātra aktieri, kas fotografēti 2000.gadā, mūziķi, jaunās māmiņas ar bērniem. Tāpat albumā iekļautas citas autorei mīļas tēmas – klusās dabas un Liepājas ielas, laukumi un nami dažādos laikos.

Lai grāmatu varētu izdot iesietu cietos vākos un tā būtu kā loģisks turpinājums pirms pieciem gadiem izdotajam albumam „Liepāja grafikās”, māksliniecei nepieciešams labvēļu atbalsts. Ziedojumus var ieskaitīt „Swedbank” kontā: LV91HABA0551034413785 Irinai Tīrei.

Uzziņa
Irina Tīre – foto māksliniece, grafiķe, dejotāja – dzimusi 1937.gada 29.oktobrī Liepājā.

1957.gadā ar izcilību absolvējusi Liepājas Mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, studējusi Maskavas Poligrāfijas institūta Iespieddarbu mākslinieciskās un tehniskās noformēšanas fakultātē, diplomdarbs: bukleti "Ceļvedis pa Liepāju" un "Liepājas skati oforta lapās."

Jaunībā nodarbojusies ar mākslas vingrošanu pie treneres Ausmas Lēmanes, 24 gadus bijusi dejotāja Liepājas teātrī.

1957.– 1971.gadam strādājusi Liepājas tipogrāfijā par litogrāfiju zīmētāju, līdz 1988.gadam – par tipogrāfijas mākslinieci.

Kopš 1978.gada Liepājas Tautas fotostudijas dalībniece (1995.gadā personālizstāde Rīgas Foto namā; 2007.gadā jubilejas personālizstāde Liepājā u.c.)

2002.gadā izdevusi albumu "Liepāja grafikās".

Piešķirts Fotomākslas starptautiskās federācijas (FIAP) goda nosaukums AFIAP (foto māksliniece).

2007.gadā saņēmusi titulu „Gada liepājniece”.

Dzīves moto: “Kamēr vari, tikmēr dari.”