Liepājas teātris atgriezies no Polijas pilsētas Žešovas, kur ar Elmāra Seņkova veidoto izrādi "Grimmi" piedalījās 5. starptautiskajā teātra festivālā "Trans/Missions – Three Seas Initiative", informē Zanda Borga, teātra Literārās daļas vadītāja.


Festivālā, kurā desmit dienu garumā piedalās teātri no daudzām Eiropas valstīm – Horvātijas, Čehijas, Ukrainas, Austrijas, Igaunijas, Slovēnijas, Bulgārijas un citām, Liepājas teātris viesojās jau otro gadu pēc kārtas. Pagājušajā gadā Žešovā tika parādīts iestudējums “Šekspīrs".


Izrādi Polijā skatītāji uzņēma ar bravo saucieniem, aplaudējot kājās stāvot. Kā noskaidrojās diskusijā ar skatītājiem pēc izrādes, lielākā daļa no viņiem redzējuši arī “Šekspīru", līdz ar to izrāde


Šādas sarunas skatītājiem ar izrādes māksliniekiem pēc izrādes noskatīšanās Polijas teātros ir ierasta prakse, sarunu vadīja teātra kritiķis Tomašs Domagala, tajā piedalījās gan visi aktieri, gan izrādes komponists Edgars Mākens, kā arī teātra direktors Herberts Laukšteins. Sarunu pēc izrādes apmeklēja lielākā daļa no izrādes skatītājiem, gan klausoties profesionāļu uzdoto jautājumu atbildes, gan paši aktīvi uzdodot jautājumus māksliniekiem.


Dalība festivālos teātrim ir ļoti svarīga – tā ir iespēja apjaust  savu vietu ne tikai Latvijas, bet Eiropas teātru mērogā, iepazīt jaunus savas jomas profesionāļus citā valstī, apgūt jaunas spēles telpas, veidot jaunas sadarbības, pavērot, kā teātra izrādi uzņem citas valsts skatītāji, kā arī saņemt atsauksmes no citu valstu teātru profesionāļiem.


"Gribu pateikt paldies māksliniekiem un visiem tehniskajiem darbiniekiem, kuri radījuši šo absolūti lielisko izrādi. Man bija liels gods piedzīvot brīnumu, kuru jūs radījāt Žešovā. Pēc "Šekspīra" noskatīšanās, ļoti gaidīju izrādi "Grimmi". Jūs pārspējāt manas gaidas," pēc izrādes noskatītšanās ziņu atsūtīja teātra māksliniece, kura notikumu iemūžināja arī fotogrāfijās.


Ņemot vērā veiksmīgo sadarbību un skatītāju atsaucību, teātris jau saņēmis uzaicinājumu dalībai festivālā arī 2023. gadā, lai varētu parādīt arī triloģijas noslēdzošo daļu "Grieķu mīti", kura pirmizrādi piedzīvos jaunajā teātra sezonā.