Sestdien, 8. septembrī, pulksten 14 Vecās ostmalas promenādē pie SIA „Ervils” spīķera (Vecā ostmalā 53), svinīgi pacels Eiropas kultūras mantojuma dienu karogu.

Liepājniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja dzirdēt jau iemīļoto Liepājas metāla pūšamo (LSO) kvintetu „Amber Sound” un labvēlīgos laika apstākļos kanālā vērot „Sofijas laivas” paraugdemonstrējumus.

SIA „Ervils” spīķerī Vecā ostmalā paredzēta TV „Kurzeme” sadarbībā ar Liepājas muzeju veidotās dokumentālās filmas par Liepājas iekšējiem ūdeņiem pirmizrāde un Liepājas muzejā krājuma izstādes „Zvejniecība un tradīcijas” atklāšana.

No 16 līdz 18 apmeklētāju apskatei promenādē būs atvērts Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģis un bijušais mīnu meklētājs “Namejs”. Uz tā klāja būs iespēja degustēt Liepājas zivju pārstrādes uzņēmuma „Kolumbija” produkciju.

Uzņēmums „Sofijas laivas” no plkst. 16 līdz 18 piedāvā ekskursiju: „Ar laivu apkārt Attekas salai” (Ls 3,-/ pers.). Ekskursijas sākums no Liepājas Jahtu ostas, pieteikties pa tālr. 29339677. Savukārt Liepājas Reģionālais tūrisma un informācijas birojs rīko ekskursiju „Liepājas kanālmalas stāsti” (Ls 0,50/pers.). Ekskursijas sākums no Spīķera Vecā ostmalā 53, pieteikties pa tālr. 63480808.

Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienas veltītas „Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojumam”. Tāpēc Kultūras mantojuma karogu Liepājā pacels blakus Tirdzniecības kanālam, kas ir nozīmīgs faktors pilsētas vēsturē, saimnieciskajā un politiskajā aspektā. Jūras klātbūtnei un iekšējiem ūdensceļiem ir izšķiroša nozīme Liepājas vēsturē un liepājnieku saskarsmē ar pārējo pasauli.

Liepājas atrodas šaurā zemes strēlē starp Baltijas jūru un Liepājas ezeru, būtiska funkcionāla nozīme bijusi ne vien jūrai un ezeram, bet tādiem ūdens sazarotiem ceļiem kā kanāliem – Cietokšņa kanāls, Tirdzniecības kanāls un Karostas kanāls, kam šogad paredzēta īpaša loma Liepāja kontekstā Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā.

Kultūras mantojums ir viens no cilvēka dzīves kvalitātes veidojošajiem faktoriem, identitātes nesējs laikā un telpā. Kultūras mantojuma saglabāšana ir katra indivīda un visas sabiedrības pagātnes sasniegumu cienīšana un iedvesmas gūšana radošumam.

Eiropas kultūras mantojuma dienu programma Liepājā
2012. gada 8. septembris

14.00 Mantojuma dienu karoga pacelšana, kamermūzikas koncerts, „Sofijas laivas” paraugdemonstrējumi kanālā, Vecā ostmala 53;

15.00 Liepājas muzeja krājuma izstādes „Zvejniecība un tradīcijas” atklāšana spīķerī, Vecā ostmala 53;
 
15.15 Filmas „Liepājas iekšējie ūdeņi” pirmizrāde spīķerī, Vecā ostmala 53

16.00 – 18.00 Latvijas Jūras spēku kuģa „Namejs” apskate (ietilpība 20 cilvēki vienlaikus);

Ekskursijas:
16.00 – 18.00 „Sofijas laivas” ekskursija: „Ar laivu apkārt Attekas salai”, Ls 3,-/ pers. Ekskursijas sākums no Liepājas Jahtu ostas, pieteikties pa tālr. 29339677

16.00 – 18.00 LRTIB ekskursija „Liepājas kanālmalas stāsti”, Ls 0,50/pers. Ekskursijas sākums no Spīķera Vecā ostmalā 53, pieteikties pa tālr. 63480808

*Programma pakļauta izmaiņām nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā.