Bārtas kultūras namā aizvadīta dzejnieka Jēkaba Rūsiņa (1917 – 1994) dzejoļu izlases "…atnāc, draugs, pretī man…" atvēršanas svētki, ar ko tika atzīmēta dzejnieka simtgade.

Dzejoļu apkopošana krājumā ir Liepājas Universitātes docentes, bārtenieces Anitas Helvigas vairāku gadu desmitu garumā izlolots darbs, par ko viņa pati saka: "Kāpēc bija jāpaiet 17 gadiem, lai taptu šis krājums? Tāpēc, ka labām un skaistām lietām vajag laiku. Brīžam pietrūka laika, naudas vai vienkārši spīta. Grāmata ir izauklēta, strādājot Bārtā, bet realizējusies, man esot universitātē."

Dzejnieka Jēkaba Rūsiņa dzīves laikā viņa dzejoļi krājumā nav publicēti, tāpēc Anita Helviga ir apkopojusi gan to nedaudzo, ko varēja atrast periodikā, gan pēc dzejnieka nāves no viņa ģimenes saņemtos rokrakstus. Dzejoļu izlases atvēršanas svētkos piedalījās arī Jēkaba Rūsiņa ģimene, kura dalījās savās atmiņās par tēvu un vecotēvu.

Jēkabs Rūsiņš plašākai publikai visticamāk, nav pazīstams, taču viens viņa dzejolis ir zināms katram – dzejnieks ir teksta autors Imanta Kalniņa dziesmai "Atnāc, draugs, pretī man liedagā". Komponists bija klāt arī grāmatas atvēršanas svētkos un neslēpa, kā dziesma tapusi: "Kā divas dzirksteles, kas tumsā blakus skrēja – tāda bija mūsu tikšanās. Jēkabs iedeva man lapiņu ar dzejoli, nākošā vakarā iedevu lapiņu ar notīm. Esmu gandarīts par to īso brīdi, kad kopā darbojāmies. Šī nebūs vienīgā dziesma, ko ar Jēkaba vārdiem būšu sarakstījis!"

Pasākums izskanēja ar Imanta Kalniņa un Jēkaba Rūsiņa dziesmu "Atnāc, draugs, pretī man liedagā", kuru kopdziedāt aicināja Maija Kalniņa sakot: "Mēs esam viens labs simtgades koris!"

Jēkaba Rūsiņa dzejoļu krājums "…atnāc, draugs, pretī man…" ir tapis ar Grobiņas novada domes un Liepājas Universitātes atbalstu un to var iegādāties Liepājas Universitātē (Sabiedrisko attiecību daļā Lielā ielā 14, 116 telpā un Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātē Kūrmājas prospektā 13), informē Liepājas Universitātes galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Laiveniece.