Starptautiski atzītais zviedru ērģelnieks un pedagogs Hanss Ūla Eriksons.

Šogad aprit divdesmit gadi, kopš regulāri un augstā profesionālā līmenī Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē norisinājušies ērģeļmūzikas koncerti un festivāls.

Pirmais starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls sākās 2002. gadā. To nodibināja Liepājas Kultūras pārvalde, mākslinieciskā sadarbībā ar pilsētas municipālo ērģelnieku Lotaru Džeriņu, kas 2021.gada rudenī pāragri tika aizsaukts Mūžībā. Līdz globālajai ekonomiskajai krīzei – 2009. gadā festivāls piedzīvoja nemitīgu izaugsmi. Tas Liepājas un Latvijas kultūras notikumu kartē atstājis neizdzēšamas zīmes un skaņu failus Latvijas Radio. Ziedu laikos festivāla koncerti izskanēja visos Liepājas dievnamos, kā arī ar izbraukuma koncertiem priecēja klausītājus Rucavas, Aizputes un Kuldīgas dievnamos.

Diemžēl finanšu krīze iedragāja Latvijas un arī Liepājas mūzikas sarīkojumus. Tikmēr katedrāle pieņēma viennozīmīgu lēmumu – leģendārajām ērģelēm jāskan un ne tikai festivālā. Šādā motivācijā 2011. gadā dzima ideja par ērģeļmūzikas vasaras koncertciklu ar nosaukumu “Mūzika Dievnamam”. Šī forma ļauj turpināt Lotara Dzeriņa iestrādes, lai liepājnieki un pilsētas viesi dzirdētu koncertu programmas ar izcilu mākslinieku piedalīšanos uz pasaulslavenā instrumenta.

2022. gada vasaras ērģeļmūzikas koncerti iemūžinās kādreizējā Liepājas pilsētas ērģelnieka piemiņu. Ieskaņas koncertā – 3. jūlijā uzstāsies starptautiski atzītais zviedru ērģelnieks un pedagogs Hanss Ūla Eriksons, pie kura Zviedrijā – vasaras ērģeļmūzikas studijās Lotars Džeriņš papildināja arī savu māksliniecisko meistarību. 10. jūlija koncertā  muzicēs Latvijas galējo dienvidu – Rucavas kultūrtelpas ērģelniece Līga Dejus, kuras pirmais skolotājs bija tieši L. Džeriņš. Kopā ar Līgu koncertā uzstāsies basbaritons Rihards Millers. Arī šogad koncertos ērģelniekiem pievienosies otrs instrumentālists vai balss, kas repertuāru padarīs plašāku un interesantāku lielākam klausītāju lokam.

Koncerti norisināsies katru svētdienu – līdz 28. augustam pulksten 17. Koncertcikla aicinājumam atsaukušies arī Edīte Alpe (ērģeles) un Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Kristīne Adamaite (ērģeles) un Iveta Apine (soprāns), Larisa Carjkova (ērģeles) un Irina Viļegžaņina (čells), Una Cintiņa (ērģelniece, Nīderlande) un Viktorija Pakalniece (soprāns), Simona Sunepa (ērģeles) un Juris Vizbulis (tenors), ērģeļu duets – Vita Kalnciema un Liena Andreta Kalnciema.

24.jūlija pēcpusdienā klausītāji dzirdēs Ērika Ešenvalda Mūziku Dievnamam! Ar šo koncertprogrammu klausītājiem tiks dots ieskats nākotnē, kad Liepāja, kopā ar Dienvidkurzemes un Kuldīgas novadiem, būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Pēc pieciem gadiem, viens no ievērojamākajiem latviešu komponistiem – Eriks Ešenvalds svinēs apaļu dzīves jubileju un kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros ieplānots lielkoncerts ar priekulnieka skaistāko mūzikas darbu izlasi. Bet jau 2022.gadā Sv. Trīsvienības katedrālē komponista mūziku atskaņos Rīgas Doma ērģelnieks Aigars Reinis, saksofonists Aigars Raumanis, soprāns Viktorija Pakalniece un Liepājas jauktais koris “Intis” diriģentes Ilzes Valces vadībā.