Šonedēļ, 24. septembrī pulksten 18, Grobiņā, Zentas Mauriņas piemiņas istabā savu izstādi "Personīgais viedoklis" atklās mākslinieks Raimonds Gabaliņš.

Portālam irliepaja.lv mākslinieks pastāstīja, ka nu jau kādu laiku ir pārcēlies uz dzīvi Grobiņā, tāpēc nolēmis parunāt ar grobiņniekiem "par dzīvi un mākslu". Sarunu Raimonds Gabaliņš izvēlējies risināt, zīmējot grobiņnieku portretus.

"Cilvēku aprunāšana ir mūsu dzīves neatņemama sastāvdaļa, un kas tad ir portrets, ja ne zīmētā cilvēka "aprunāšana"!" – teic mākslinieks.

"Pēdējos astoņus gadus gribētu, lai mani sauc par grobiņnieku, kaut

Grobiņā esmu tikai atnācējs, ienācējs, emigrants no Liepājas,

kur esmu dzimis un pavadījis lielāko daļu savas dzīves un vēl joprojām turpinu aktīvu darbību, ik dienas strādādams arhitektūras projektēšanas birojā un arī lasīdams lekcijas Liepājas Universitātē", izstādes ievadtekstā saka Raimonds Gabaliņš.

Mākslinieks atzīst, ka ir "iemīlējies no pirmā acu uzmetiena" Ālandes upē, ko uzskata par "vienu no lielākajām Grobiņas vērtībām kādreiz un arī tagad".

"[..] tā nu tagad esam nešķirami. Mana tēlnieka darbnīca atrodas Ālandes krastā, un jau astoņus gadus saucu to par savu likteņupi.

Mana darbošanās mākslā nav tikai Ālandes daiļuma apdziedāšana, manu mākslas kredo varētu saukt par sarunu mūža garumā. Lielākoties tās ir sarunas pašam ar sevi, divvientulībā ar manu mūzu, taču brīžiem notiek tā, ka šīs sarunas kļūst publiskas. Sabiedrībā tās dēvē par mākslinieka personālizstādēm. Tā nu es kārtējo reizi esmu uzdrošinājies publiskot savas sarunas, šoreiz aprunājot man pazīstamas un arī mazpazīstamas personas. Mākslā šādu aprunāšanu bieži apzīmē ar vārdu – portretēšana. Un

mani nemaz nebaida tas, ka aprunāšana nav no tām labākajām cilvēku nodarbēm,

jo es vēlos teikt tikai to labāko par tiem, ko esmu iepazinis. Skaidrs ir viens – manis aprunātās personas atstājušas spēcīgu ietekmi uz manu dzīves uztveri, uz manu domāšanu un bieži arī pārliecību. Pārliecību par to, ka katram no mums ir tiesības uz savu viedokli. Un tā mēs dzīvojam – blakus viens otram un tomēr katrs pats par sevi".

Mākslinieks visus aicina parunāties "aci pret aci", tiekoties izstādes "Personīgais viedoklis" atklāšanā.


Izstāde būs skatāma līdz 20. novembrim.