Kultūras ministrijas (KM) rosināts projekts paredz laika posmā līdz 2020.gadam Latvijā izveidot sešus profesionālās kultūrizglītības kompetences centrus (PIKC).

Kultūras ministrija (KM) rosina nākotnē apvienot vairākas Rīgā esošās izglītības iestādes ar mūzikas novirzienu, izveidojot Nacionālo Skatuves mākslu vidusskolu, liecina projekts, kas pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē.

Projekts paredz laika posmā līdz 2020. gadam Latvijā izveidot sešus profesionālās kultūrizglītības kompetences centrus (PIKC).

Rīgā plānoti divi PIKC – no tiem viens tiks izveidots uz Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas esošās bāzes, bet otrs paredz, apvienojot Rīgas Doma kora skolu, Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu, kā arī Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolu, izveidot vienu Nacionālo Skatuves mākslu vidusskolu.

Četri no jaunveidojamajiem PIKC būs izvietoti Latvijas reģionos – Kurzemē atradīsies Ventspils Mūzikas vidusskola un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, Vidzemē – Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola, kā arī tiek plānots viens PIKC uz pašreizējās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bāzes.

Koncepcija paredz, ka katrs PIKC specializēsies savā darbības virzienā.

Nacionālās Skatuves mākslu vidusskolas specializācija būs jau iedibināto klasisko tradīciju saglabāšana Latvijas kora mākslas, dejas un mūzikas jomā. Rīgas dizaina un mākslas vidusskola veidosies par Latvijas un starptautiska mēroga mākslas un dizaina izglītības iestādi un inovācijas centru.

Ventspils mūzikas vidusskola, veidojot ciešu sadarbību ar Ventspils Augstskolu, specializēsies IT un mākslas sintēzē un attīstīs skaņu digitālas apstrādes segmentu, bet Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola darbosies inovatīvu starpnozares izglītības programmu izveidē kultūras un radošajā industrijā, kā arī tradicionālajā mākslā un mūzikā.

Cēsu mūzikas vidusskola turpinās esošās tradīcijas mūzikā un plāno veidot jaunu mācību programmu laikmetīgajā un skatuves dejā, savukārt Rēzeknes PIKC liks uzsvaru uz tradicionālās mūzikas un mākslas attīstību un nemateriālā kultūras mantoja iekļaušanu profesionālās vidējās kultūrizglītības saturā.

Koncepcijas īstenošanai plānotie finanšu avoti ir valsts un Eiropas struktūrfondu finansējums.