Sākot ar 2020.gada janvāri, mākslas galerijā "Romas dārzs", Liepājā, Zivju ielā 3, tiks aizsākta jauna muzikālā tradīcija, veidojot un klausītājiem piedāvājot vēl nebijušu koncertciklu, savijoties mūzikas un mākslas pasaulēm – "Iegleznoti mūzikā", informē SIA "Liepaja music" sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare.

Cikla ietvarā notiks trīs dažāda rakstura koncerti, kuru programmas tiks veidotas world music, jeb pasaules mūzikas žanra stilistikā un pirmais no tiem gaidāms jau 11. janvārī pulksten 18 koncertā – "Citādā klasika"!

Koncertā "Citādā klasika" mūziķi pievērsīsies pasaules klasikas pērļu interpretācijai, atskaņojot komponistu: Johana Sebastiana Baha, Antonio Vivaldi, Pētera Čaikovska, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un Johana Štrausa klausītāju iemīļotākos un slavenākos opusus.

Mūziķu sastāvā sastapsim sevi pierādījušos Liepājas un Rīgas māksliniekus – Jāni Ivuškānu (trompete), Mārtiņu Zālīti (kontrabass), Ritvaru Garozu (taustiņinstrumenti), Ģirtu Celmiņu (ģitāra) un Māri Zīlmani (perkusijas), kuriem, muzikāli apvienojoties un šādā sastāvā radošās iniciatīvās muzicējot regulāri ( tostarp, Liepaja Lake Music vasaras projektos, koncertzālē "Lielais dzintars" notiekošajos Jam Session), izveidojusies sava un klausītāju vidū atpazīstama "muzikālā seja". Tai raksturīga gan džeza mūzikas iezīmes, gan populārās mūzikas žanra noskaņu intonācijas, gan akadēmiskās mūzikas kanoni, kas ir visu iepriekšminēto mūziķu sākotnējais ceļš profesionālās mūzikas lauciņā. Un nu – pievienosies arī world music, jeb pasaules mūzikas žanriskā izteiksme, kas caurvīsies visā koncertcikla "Iegleznoti mūzikā" norisēs.

Koncerta "Citādā klasika" trompetists un programmas muzikālā materiāla aranžiju autors – Jānis Ivuškāns, ar kura līdzdalību pēdējos gados Liepājas muzikāli raksturojošais fokuss ir pārbīdījies no rokmūzikas uz džeza mūziku, kādā nesenā intervijā Rietumu radio ēterā iezīmē: "Būs muzikālie posmi, kuri būs rakstīti un izrakstīti  mūziķu sastāvam notīs, taču būs posmi, kuros ļausim parādīt cik lieliski mūziķi ir koncerta sastāvā brīvi improvizējot. Tāds kodols no mūziķiem jau būtībā visu šo laiku strādājot ir palēnām izveidojies. Mums basists un kontrabasists ir lielisks orķestra koncertmeistars un obojists – Mārtiņš Zālīte, pianists – Ritvars Garoza, kā arī sitamo instrumentu mūziķis – Māris Zīlmanis. Mūzikā viņiem noteikti būs ļauts paradīt visas savas spēcīgākās puses."

Arī koncerta "Citādā klasika" norisei izvēlēta īpaša, pašā Liepājas pilsētas sirdī ieskauta, arhitekta M.P. Berči projektētās viesnīcas iekšpagalma ēkas telpas, kur atrodas ne vienam vien pirmajā mirklī pārsteidzošā – mākslas galerija „Romas dārzs". Galerija, paralēli mainīgo ekspozīciju un izstāžu organizēšanai, kā vienu no savām vīzijām izvirzījusi uzdevumu kolekcionēt un apkopot to latviešu mākslinieku darbus, kuru dzīves un darba gaitas saistītas tieši ar Liepāju un tās mākslas tradīciju radīšanu. Tāpēc, galerijas izstāžu zālēs ikvienam "Citādā klasika" koncerta viesim būs iespēja klātienē iepazīties gan ar plašu un daudzveidīgu Liepājas 20.gadsimta mākslinieku darbu kolekciju, gan izmantot pēdējo iespēju klātienē vērot māksliniecei Skaidrītei Elksnītei veltīto piemiņas izstādi: "Noskaņu gammas".

Koncertcikla "Iegleznoti mūzikā" norisēs gaidāmi vēl divi koncerti. 2020.gada 26. aprīlī programmā "Tautas dziesmu noskaņās", sastapsim pavisam netipisku un reti koncertnorisēs atspoguļotas latviešu tautas dziesmu interpretācijas džeziskās un pasaules mūzikas noskaņās.

Savukārt koncertcikla kulminācija gaidāma 2020.gada 16. jūlijā, programmā "Tango ritmos", kas norisināsies arhitekta M.P. Berči celtās viesnīcas Roma un tagadējās "Art Hotel Roma" ēkas itālisko noskaņu caurstrāvotājā iekšpagalmā, šajā programmā pievēršoties pasaules tango klasikas zelta griestiem – viskrāšņāko šīs dejas un mūzikas opusu atspoguļojumā.

Biļetes uz koncertu "Citāda klasika", kā arī sekojošajām programmām un koncertcikla "Iegleznoti mūzikā" abonementu iespējams iegādāties biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv.

Koncertciklu atbalsta: Liepājas Kultūras pārvalde un "Rietumu radio".

Koncertciklu "Iegleznoti mūzikā" piedāvā "Liepaja music" sadarbībā ar mākslas galeriju "Romas dārzs".

Uz tikšanos "Citādā klasikā" un koncertciklā Iegleznoti mūzikā!