Trešdien, 6.augustā, noslēdzas divu dienu pārbaudījumi topošajiem Liepājas Universitātes (LiepU) studiju programmas "Aktiermāksla" audzēkņiem.

Kā pastāstīja LiepU Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne un uzņemšanas komisijas locekle Zanda Gūtmane, pārbaudījumi turpinās jau otro dienu. Pirmajā dienā reflektanti izpildīja sagatavotos "mājasdarbus" – dzejoli, monologu prozā un dziesmu.

"Šorīt reflektantiem bija kustību, bet pēcpusdienā – etīžu pārbaudījums," pastāstīja Gūtmane.

Komisija, kurā ir arī Smiļģa teātra muzeja vadītājs, teātra zinātnieks, Kultūras akadēmijas programmas "Teātra māksla" lektors Jānis Siliņš, Liepājas teātra un studiju programmas direktors Herberts Laukšteins, režisors Dmitrijs Petrenko, aktieri Leons Leščinskis un Inese Kučinska, pēc pirmās dienas pārbaudījumiem no 36 reflektantiem atlasījusi 20, kas turpina sacensties par vietu budžeta grupā.

Portāls jau rakstīja, ka šajā mācību gadā LiepU uzņem akreditētā akadēmiskajā bakalaura studiju programmā "Aktiermāksla", programmā ir 12 budžeta vietas, ko nodrošina Liepājas pašvaldība. Cik tieši studentu tiks uzņemti, būs zināms trešdienas vakarā, bet galvenais atlases kritērijs ir kvalitāte, uzsvēra Gūtmane.

Herberts Laukšteins neslēpa, ka darbs uzņemšanas komisijā ir "smags un atbildīgs". Studiju programmas direktors portālam sacīja: "Dienas beigās skatīsimies, kas paliks... Šobrīd tie visi ir ļoti dažādi cilvēki, kas sadomājušies, ka savu dzīvi varētu saistīt ar teātri un aktiera profesiju, par kuru viņiem ir tikai priekšstats, nevis zināšanas."

Jautāts, vai starp reflektantiem redzama arī kāda potenciāla "zvaigzne", Laukšteins kategoriski iebilda: "Neko tādu es neteikšu! Zvaigzne, tas ir maratons, nevis sprints! Šodien tu vari būt zvaigzne, rīt – vairs ne. Vai arī otrādi."

Topošie aktieri savu "maratonu" sāks 11.septembrī.