No 21. līdz 26. novembrim dažādās vietās Liepājā un tiešsaistē ikvienam interesentam būs pieejama izglītojoša un izklaidējoša programma par mākslu, īpaši jauno mediju un digitālo mākslu, un tehnoloģijām. Festivāls UPDATE pulcē Liepājā dažādu jomu māksliniekus, kas savos darbos izmanto tehnoloģijas – viedās tehnoloģijas, mašīnmācīšanos, mākslīgo intelektu, specifiskas programmas un unikālas pieejas. Visas festivāla aktivitātes ir atvērtas un bez maksas pieejamas ikvienam interesantam, neatkarīgi no vecuma vai iepriekšējās izglītības.

Festivāla UPDATE ietvaros pieejamas piecas meistarklases, kas notiks tiešsaistē un Liepājā (MPLab, Kūrmājas prospektā 13 pagraba telpās) un tiešsaistē no pirmdienas līdz ceturtdienai katru dienu no pulksten 17 līdz pulksten 19.


Pirmdien un otrdien dalībniekiem pieejamas divas paralēlas divu dienu ilgas meistarklases – par interaktīvo instrumentu "TouchDesigner” un mašīnmācīšanās izmantošanu mākslas praksē.


Trešdienas un ceturtdienas vakaros notiks divu dienu meistarklase par Raspberry Pi kameru – dalībnieki apgūs, kā izmantot šo DIY (dari pats) ierīci kā instrumentu, lai veidotu foto un video darbus, apgūstot arī dažādas automatizācijas pieejas, darbu tīklā, foto un video apstrādes tehnikas.


Paralēli Raspberry Pi kameras meistarklasei, trešdienas vakarā notiks Viļņas Universitātes doktoranta Jana Gloknera prezentācija par tējas ceremoniju tradīcijām un meditāciju, par ekoloģiskās mākslas nozīmi un eko un bio mākslas pētniecības metodēm.


Ceturtdienas vakarā notiks beļģu mākslinieka Bartaku performance, izmantojot cilvēka ķermeni kā skaņas instrumentu.


Bartaku un Gloknera meistarklases būs interesantas tiem, kas vēlas paplašināt savu pasaules redzējumu, kas vēlas iegūt jaunas atziņas par to, ko nozīmē dzīvot šodienas pasaulē.


"Ģimenes dienas”, kas notiks sestdien, 26. novembrī, no pulksten 12 (Zivju iela 10/12), programmā ir diskusijas un sarunas par ekoloģiju, dārzniecību un mākslu, īsas darbnīcas bērniem, kā arī būs iespēja apskatīt festivāla ietvaros iekārtoto izstādi.


12.00 – diskusija un sarunas par tehnoloģiju izmantošanu dārzā, dārza automatizāciju, akvaponiku un hidroponiku veidošanu un izmantošanu
13.00 – diskusija un sarunas par permakultūras principu un ideju iekļaušanu jebkurā dārzā
14.00 – 16.00 darbnīcas bērniem un jauniešiem, īpašas ekskursijas izstādē.

Izstādes "Tehno/eko/sistēmas” atklāšana notiks sestdien, 26. novembrī, pulksten 18 (Zivju iela 10/12). Izstādē redzamie darbi pēta mūsdienu cilvēka attiecības ar dabu un tehnoloģijām. Būs
skatāmi virtuālās realitātes darbi, mākslīgā intelekta radīti darbi, instalācijas u.c. darbi.


Izstādē piedalās mākslinieki no Somijas, Vācijas, Nīderlandes un Latvijas: Bartaku (BE/FI), Maria Verstappen& Erwin Driessens (NL),  Jan Georg Glöckner (DE/LT), Maija Demitere (LV) u.c.


Izstāde būs apskatāma līdz 18. decembrim (Zivju iela 10/12). Darba laiki: otrdiena – piektdiena 15.00 – 20.00; sestdiena – svētdiena 12.00 – 18.00.

Iemesls, kāpēc tieši Liepājā notiek šāda veida notikums, ir Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas (MPLab) darbinieku un Jauno mediju mākslas studiju programmas absolventu biedrības ASTE aktīvais darbs un vēlme veidot interesantu vidi, kurā liepājniekiem, īpaši studentiem, bērniem un jauniešiem, tiktu sniegta pieeja gan jaunākajām tehnoloģijām, gan cilvēkiem, kas ar tām strādā. Festivāla organizatoriem un pasniedzējiem tehnoloģijas ir darba instruments, kas sniedz bezgalīgas radošās un darba iespējas, un tie labprāt dalīsies savās prasmēs un pieejās ar festivāla dalībniekiem.


Vairāk informācijas festivāla mājaslapā.


Piekļuve tiešsaistes notikumiem šeit.


Jautājumiem un saziņai: Maija Demitere (maija.demitere@gmail.com, 29948430).


Tā kā festivāls pulcē kopā starptautiskus māksliniekus, festivāla notikumi notiek pamatā angļu valodā.

UPDATE organizē Liepājas mediju mākslinieku biedrība ASTE un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija. Biedrības ASTE aktivitātes 2022. gadā notiek ar Liepājas pašvaldības atbalstu nevalstiskām organizācijām un VKKF atbalstu profesionālām nevaldības kultūras organizācijām. UPDATE tapis ar Liepājas pašvaldības, Liepājas Kultūras pārvaldes, Kurzemes plānošanas reģiona, VKKF, Liepājas Universitātes un RIXC, mākslas, zinātnes, kultūras un inovācijas tīkla, atbalstu. UPDATE notikumi top EIT Community New European Bauhaus projekta "Growing Food In Liepaja” ietvaros, un to atbalsta Eiropas Savienības institūcija Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT).