Piektdien, 4.aprīlī, pulksten 17 Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē retrospektīvu personālizstādi "Sun prints" atklās mākslinieks Aivars Rozenbahs.

Izstāde veltīta mākslinieka 60. jubilejai, informē Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. Tajā skatāmi pēdējo gadu dažāda žanra darbi. Mākslinieks strādā tradicionālajā cianotipijas tehnikā, kas ir viens no pirmajiem foto procesiem. 19. gadsimta vidū to atklāja angļu astronoms Džons Heršels.

Iesākumā šo foto procesu pārsvarā lietoja amatieri–botāniķi fotogrammu izgatavošanai. Vēlāk to, sauktu arī par "blueprint", izmantoja fotoreprodukciju izgatavošanai no rasējumiem.

Mūsdienās fotomāksliniekiem cianotipija un tai līdzīgas fototehnikas ir alternatīva digitālajai fotogrāfijai.

Fotogrāfs Aivars Rozenbahs savos darbos eksperimentē ar tehnoloģiju, veidojot kolāžas, kurās cianotipija izmantota savienojumā ar citām fototehnikām.

Uzsvērtā attiecība starp fotogrāfiju kā mākslas darbu un stāstu par pašu attēlu kā foto procesa rezultātu iekļaujas mūsdienu mākslā, kur nemitīgi tiek meklēti jauni veidi, kā vērot un uztvert mākslu.

A. Rozenbahs dzīvo un strādā Liepājā. Fotogrāfs ieguvis profesionālo maģistra grādu mākslā. Viņš ir lektors Liepājas Universitātē, pasniedz fotomācību, vada fotomākslas laboratoriju Liepājas Bērnu un jaunatnes centra Tehniskās jaunrades centrā Krūmu ielā 29.

Izstādi "Sun prints" Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē varēs apskatīt līdz 27.aprīlim.