Apgāds "Mansards" izdevis liepājnieces dzejnieces Guntas Šnipkes dzejoļu krājumu bērniem "Desmit desas debesīs", to ilustrējis liepājnieks multimediju mākslinieks un tēlnieks Andrejs Prigičevs, grāmatas redaktore ir dzejniece Inese Zandere. "Desmit desas debesīs" ir Guntas Šnipkes ceturtā grāmata, šoreiz veltīta tiem, kuri vēlas pēc iespējas ātrāk kļūt lieli, taču tādi vēl nav kļuvuši; katrā ziņā ikvienam, kurš prot skaitīt līdz desmit un tālāk, informē apgāds.

Dzejniece un arhitekte Gunta Šnipke (1955) dzīvo un strādā Liepājā, līdz šim publicējusi trīs dzejas krājumus: "…bērns ienāca…" (1995), "…un jūra" (2008) un "Ceļi" (2018), pēc kuru iznākšanas guvusi atzinību kā viena spilgtākajām mūsdienu dzejniecēm. Par krājumu "Ceļi" (Mansards) Gunta Šnipke saņēma 2018.gada Dzejas dienu balvu, Ventspils starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas balvu - Sudraba tintnīcu - un tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvai. Guntas Šnipkes dzeja un stāsti regulāri tiek publicēti literārajā periodikā un interneta vietnēs.

"Deviņi dieviņi,
visi tādi tieviņi.
Tāpēc tādi tieviņi,
ka nav vaļas dieviņiem
ēst,
jo
viens guļ miegu,
viens kuļ sniegu,
viens maisa medu,
viens taisa ledu,
viens brien pa māliem,
viens lien pa zāli,
viens zaļā zarā
dzied pilnā sparā,
viens lej to lejamo..."

Arī jaunajā dzejas krājumā bērniem autore ir spilgta vērotāja, precīza ritmā un detaļās, būvējot desmit mazu stāstu, kuriem lasītāja mēle veikli izlokās cauri, vietumis liekot arī šņākt. Gunta Šnipke dalās ar stāstiem, padomiem, ierosmēm, kurus ne tikai viegli uzskaitīt, bet arī iemācīties no galvas.

Grāmatas redaktore Inese Zandere: "Ja nu reiz cilvēkam bērnībā ir jāiemācās skaitīt līdz desmit, tad jautrāk būs skaitīt visādas pārsteidzošas lietas. Tieši tādas piedāvā Guntas dzejoļi, un tad jau var sākt arī pats visapkārt saskatīt pats savus skaitāmos. Tādus, kādus tikai tu viens vari izdomāt."

Grāmatas mākslinieks liepājnieks Andrejs Prigičevs (1965), kurš grāmatai radījis 25 krāsu ilustrācijas, ir gleznotājs interjerists, restaurators, grāmatu ilustrators. Būdams 21.gadsimta laikmetīgās mākslas pārstāvis ar spilgtu radošo identitāti, viņš strādā dažādās multimediālās mākslas formās, darbos uzmanību pievēršot aktuālām mūsdienu problēmām, nereti arī provocējot un viegli ironizējot. Andrejs Prigičevs ir mākslinieks animators un scenārija līdzautors animācijas filmai "Kad āboli ripo" (režisors Reinis Kalnaellis, studija Rija, 2009), kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā un līdz šim izrādīta vairāk nekā 100 pasaules festivālos. Radījis grāmatu "Miega lācis", darbi izstādīti deviņās personālizstādēs Latvijā, kā arī kopizstādēs Liepājā, Rīgā, Kuldīgā, Viļņā, Klaipēdā, Helsinkos un Tallinā. 2015.gadā saņēmis Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas balvu "Zelta griezums" par ieguldījumu pilsētas tēla veidošanā.

"Mana sēta bija līdzīga. Un visi visus kaut kā pazina, mājās ielaida, kādu sviestmaizi iedeva, kādu padomu, kādu stāstu… Ielas garumā. Tas nekur nepazūd. Reizēm saliekas vienā grāmatā," par tikšanos grāmatā ar bērnību dienu draugu no viena pagalma Pīlādžu ielā, Jaunliepājā - Andreju Prigičevu - stāsta Gunta Šnipke.

Grāmatas izdošanu atbalstījusi Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Kultūras pārvalde".

Dzejoļu krājums bērniem "Desmit desas debesīs" no jūnija atrodams grāmatnīcās un pie izdevēja - apgādā "Mansards".