Biedrība "Mākslas kolēģi" 2023. gadā atzīmēs  savas pastāvēšanas 10. gadadienu. Šim notikumam par godu no 2.decembra līdz gada beigām Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā būs apskatāma jubilejas izstāde "Mainīgie 10", portālu informēja "Mākslas kolēģu" valdes priekšsēdētāja Ilze Eniņa.


Šobrīd biedrībā darbojas  19 biedri: Ilze Eniņa, Ilze Karlsone, Ilze Akselrode, Renārs Šliseris, Liene Eltermane, Irina Tīre, Pauls Spridzāns, Dainis Bērziņš, Andris Millers, Laine Kinstlere, Brigita Pomerante, Pēteris Taukulis, Jānis Judins, Ilze Pāvelsone, Adrians Pese, Laila Meldere, Kristīna Bruže, Vilnis Bulavs un Kristīne Gundarina. Biedrības izstādēs un plenēros iesaistās arī neatkarīgie Liepājas mākslinieki Anželika Vilsone un  Andra  Pelna.


Biedrībai ir bijuši gan pacēlumi, gan krīzes, bet, pateicoties katra mākslinieka mīlestībai pret savu aicinājumu – mākslu, esam spējuši  biedrību saliedēt, lai turpinātu iepriecināt mākslas cienītājus, teic Eniņa.

Liepājas mākslinieku biedrība "Mākslas kolēģi" de fakto dibināta 2013. gadā deviņu biedru sastāvā. Biedrības dibinātājs un pirmais vadītājs bija Pēteris  Taukulis, kurš pulcināja ap sevi domubiedrus-māksliniekus, lai gremdētos sarunās par mākslas būtību.


Pēteris Taukuli arī ieviesa tradīciju, katru gadu Liepājas muzejā rīkot Pavasara izstādi, kurai deva nosaukumu "Pavasara atmoda". Izstādes mērķis  bija  piesaistīt pilsētas un tās apkārtnes māksliniekus, meklējot jaunas mākslinieciskās izteiksmes formas, iedrošinot profesionālos māksliniekus jauniem, radošiem  meklējumiem mākslā,  aicinot piedalīties arī Latvijas populārākos māksliniekus un gleznotājus no Lietuvas.


Biedrības otra aktivitāte bija vienas dienas plenērs "Katedrāle" Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrāles dārzā  un tam sekojošā izstāde "Tornis".  Plenērā tika iesaistīti pilsētas mākslinieki, jaunieši un  bērni, lai iemūžinātu  vēsturisko, sakrālo arhitektūru mākslas darbos.


No 2017.gada līdz šodienai biedrību vada Ilze Eniņa. Šajā laikā biedrība līdzās "Pavasara atmodai" Liepājas muzejā un plenēram Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrāles dārzā ieviesusi jaunas aktivitātes: Liepājas sirdī – Rožu laukumā – radies vienas dienas plenērs "Rozes – alla prima". Zibensplenērā tapušos darbus mākslinieki  rāda vai nu tirdzniecības centrā "Kurzeme" vai Liepājas Latviešu biedrības namā rožu izstādes laikā kopā ar ziediem.


2017.gadā dzimis arī vasaras projekts "Ne-zūdošā Liepāja", kurš sevī ietvēra lekcijas par seno Liepāju, zīmēšanas plenēru,  sietspiedes darbnīcas, izstādi-zibakciju "Kurzemes" vestibilā un gleznošanas plenēru ar noslēdzošu izstādi rudenī galerijā "Romas dārzs".


"Mākslas kolēģi" jau kopš biedrības pirmssākumiem sadarbībā ar dažādām pašvaldībām rīko izstādes ārpus pilsēta – Rucavas kultūras namā, Cīravas  bibliotēkā, Kazdangas kultūras namā, Aizputes mākslas galerijā "Mētras māja", Durbes  muzejā, Alsungā, Papes tūrisma informācijas centrā "Dzintarvēji" u.c.


2019. un 2020.gadā biedrība "Mākslas kolēģi" rīkoja gleznošanas plenēru Aizputē, kuplinot pilsētas svētku programmu ar plenēra darbu izstādi Aizputes pilsētas kultūras namā, kurā piesaistīja arī Aiju Freimani un Aizputes jaunos māksliniekus.


No 2018 līdz 2021.gadam biedrība īstenoja jaunu projektu – "Māksla un dzeja". Tiek rīkotas  kopizstādes  ar Liepājas dzejniekiem un  prozaiķiem. Veidojas radošas sadarbības  kontakti ar pilsētas  populārākajiem dzejniekiem un prozaiķiem, notiek  abpusēja mākslu sintēze, veidojot izstādes kopā ar dzejas lasījumiem Liepājā, Cīravā, Ventspilī.


2022.gada jūnijā "Mākslas kolēģi" viesojās Latgalē, Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē ar retrospektīvu izstādi "Liepājas impresijas", kurā ar 54 gleznām, grafikām  un skulpturālām kompozīcijām piedalījās 14 māksliniki – Ilze Eniņa, Irina Tīre, Ilze Karlsone, Ilze Akselrode, Laine Kinstlere, Brigita Pomerante, Dainis Bērziņš, Pauls Spridzāns, Andris Millers, Jānis Judins, Renārs Šliseris, Laura Dzērve, Laila Meldere un Vilnis Bulavs.


Katru gadu maijā Mākslas dienu  laikā "Mākslas kolēģi" izstāda savas gleznas Liepājas Centrālās bibliotēkas logos.


Lai sevi  bagātinātu, biedrība rīko pieredzes braucienus uz Lietuvu, Igauniju, meklē kontaktus ar citiem māksliniekiem ārpus Latvijas robežām.  Biedrības izstādes tiek rīkotas  Lietuvā – 2017.gadā Antana Monča mājā-muzejā Palangā, bet 2019.gadā galerijā Viļņas vecpilsētā.  2021. un 2022.gadā biedrības mākslinieki I.Eniņa  P.Spridzāns,  D.Bērziņš, I.Karlsone, A.Millers, I.Tīre, R.Šliseris un A.Millers piedalījās Palangas Kūrorta muzeja rīkotajās izstādēs, kurās darbus muzejs izraudzījās konkursa kārtībā.


Biedrības mērķis ir apvienot Liepājas profesionālos māksliniekus; rīkot kopīgas  grupas izstādes pilsētā, Latvijā un ārzemēs; rīkot plenērus, iemūžinot Liepāju savos mākslas darbos; popularizēt savu radošo darbību rajonā un ārpus tās robežām.


"Mākslas kolēģi" aktīvi iesaistās pilsētas mākslas dzīvē, piedaloties starptautiskajā gleznotāju plenērā "Pilsēta un jūra", muzeja rīkotajā Rudens izstādē, kā arī regulāri rīko savas personālizstādes, apliecinot radošumu un māksliniecisko jaunradi.


Lielākā daļa biedru ir mākslas priekšmetu pasniedzēji mācību iestādēs.


Nemitīga mainīšanās, jauna satura un formas meklējumi rada ilglaicīgumu, tādēļ no 2023.gada biedrības vadītāju Ilzi Eniņu nomainīs mākslinieks Vilnis Bulavs.


Lai "Mākslas kolēģu" ceļš turpinās jaunās krāsās un formās!