Studijas "Fotast" 60. pastāvēšanas gadā tās dalībnieces bija devušās ļoti tālā ceļā – uz Izraēlu, uz Haifu, kur 9.reizi notika starptautiskā fotoizstāde "Pasaule sieviešu acīm".

Šajā ceļojumā studijas dalībnieces devušās savas kolēģes Ivetas Herbstas iedvesmotas, pastāstīja Irina Tīre, viena no ceļotājām.

"Fotast" dāmas izstādē piedalās kopš 2014.gada, bet pirmo reizi piecas no viņām tur pabija arī klātienē – tās bija "Fotast" fotogrāfes Ilona Gabaliņa-Kila, Iveta Herbsta, Laila Dūna, Līga Evaldsone un Irina Tīre. Bet ar saviem darbiem izstādē "Pasaule sieviešu acīm" piedalījās vēl divas "Fotast" pārstāves – Vineta Jaunzeme un Ilga Lasmane.

"Lielās izstādes atklāšana mākslu un tirdzniecības centrā "Castro" jau bija notikusi 8.martā, bet par godu mums 19.martā Haifas Repatriantu namā atklāja otru izstādi ar 170 darbiem, kuri nebija iekļauti galvenajā ekspozīcijā, jo katrai dalībniecei iepriekš bija jāiesūta pieci darbi, no kuriem galvenajai izstādei tika izraudzīts tikai viens," stāsta Irina Tīre.

Fotostudijas vadītāja Līga Evaldsone izstādes atklāšanā parādījusi arī prezentācijas materiālu par "Fotast".

"Trīs dienu laikā, kamēr uzturējāmies Haifā, tikāmies arī ar vietējā fotokluba "Cafon!" pārstāvjiem Borisu Beļenkiju un Ļevu Tarnopoļski, kuri mūs ļoti lutināja," stāsta Tīre.

Par iespaidiem runājot, Irina Tīre saka: "Darbus redzēt bija interesanti, kā jau starptautiskā izstādē, bet mūsu studijai jau kopš seniem laikiem ir bijuši pieejami starptautisku izstāžu katalogi, tāpēc liela pārsteiguma nebija. Guvu arī atziņu, ka mūsu izstādes ir labāk, pārdomātāk iekārtotas, savietojot bildes, kuras labāk sader kopā".

"Fotast" vadītāja Līga Evaldsone savukārt saka: "Manuprāt, brauciens bija ļoti interesants un vērtīgs. Runājot par galveno izstādi mākslu un tirdzniecības centrā "Castro", tajā ar 170 darbiem pārstāvētas fotomākslinieces no 15 pasaules valstīm, bija iesūtīts vairāk nekā tūkstoš darbu. Izstādes rīkotājiem bija jāiegulda milzīgs darbs un nepieciešams ievērojams finansiālais atbalsts, lai ar to tiktu galā. Man bija interesanti redzēt, kāds citiem autoriem ir skatījums uz dzīvi un fotogrāfiju. Darbu līmenis bija dažāds – no ļoti augsta līdz ne tik augstam."

Bez Haifas liepājnieces apmeklējušas arī Jeruzalemi, un nedaudz redzēja arī Telavivu, kas bija lidojuma galamērķis turpceļā un arī starta vieta mājupceļam, pastāstīja Tīre.