Lai nezaudētu saikni ar skatītājiem, pavasarī, iesākoties ārkārtas situācijai valstī, aktrise Karīna Tatarinova sadarbībā ar "Rietumu radio" atbalstu uzsāka projektu – Liepājas radio teātris, kas "Rietumu radio" ēterā izskanēja piektdienas vakaros pulksten 19, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Šādi pie klausītājiem nonāca seši raidījumi, kuros izskanēja Janas Egles, Paula Bankovska, Jāņa Joņeva, Noras Ikstenas, Andra Kupriša un Sergeja Timofejeva stāsti Liepājas teātra aktieru izpildījumā.

"Pavasarī aizsāktais projekts ieguvis ne tikai klausītāju atsaucību, bet arī VKKF atbalstu, līdz ar to radusies iespēja veidot Liepājas radio teātra otro sezonu, kurā izskanēs pieci jauni raidījumi," stāsta K. Tatarinova, kas turpina režisores darbu šajā projektā. "Turpinām iesākto virzienu, iepazīstinot klausītājus ar mūsdienu latviešu autoru stāstiem un viencēliena lugām. Iecere ir ne tikai Liepājas teātra aktieru iesaistīšana, bet arī muzikālo noformējumu uzticēt liepājniekiem. Pavasarī tapušie raidījumi ir iekļauti arī Latvijas Radio 1 Radio teātra repertuārā, bet savas pirmizrādes – gan līdzšinējās, gan topošās – raidlugas piedzīvos "Rietumu radio" frekvencēs," viņa papildina.

Radioteātra sezonas pirmajā raidījumā 11.septembrī būs klausāms dramaturģes Ludmilas Roziņas lugas "Dērbijas vergi" iestudējums ar Aneti Berķi un Kasparu Kārkliņu galvenajās lomās. Abiem aktieriem jaunā formātā šī ir atgriešanās pie lugas, kas 2015.gadā Viestura Roziņa režijā tika iestudēta Goda teātrī.

"Dērbijas vergi ir stāsts par diviem jauniešiem, kuri nolemj doties cīņā ar pasauli uz Angliju, taču, sastopot apstākļus un pazemojumu, cīnoties par un ap naudu, sāk graut to, kas viņiem jau ir – pats būtiskākais – savstarpējā sapratne un mīlestība. Stāsts par cilvēka cīņu ar naudu un to, cik tālu viņš var aiziet, pēc tās dzenoties un neskatoties apkārt. Lugas galvenais avots ir patiesi notikumi, reāli cilvēki un īstas sajūtas, kas piedzīvotas svešumā pavadītajā laikā. Par šo lugu dramaturģe Ludmila Roziņa (tobrīd Judina) tika nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā". Muzikālo materiālu pirmajam raidījumam radījis Lauris Rimkus.

"Strādāt ar Karīnu bija ļoti viegli un patīkami. Sākumā bija nelielas šaubas, kā tas būs – atdzīvināt jau reiz uz skatuves spēlētu lugu, bet bija vienkārši; visi bijām patīkami pārsteigti, cik labi šī luga der radio teātrim. Piegājām procesam radoši, daļu teksta ierunājām brīvā dabā – gandrīz kā pašā Dērbijā, piemeklējām vidi un paši veidojām arī skaņas. Arī pats ar nepacietību gaidu rezultātu," par procesu saka K. Kārkliņš.
Jaunajā sezonā izskanēs arī Noras Ikstenas stāsti no krājuma "Maldīgās romances" Agnese Jēkabsones, Rolanda Beķera un Jāņa Dreiblata izpildījumā, Sabīnes Košeļevas stāsti no krājuma "Vientulības ministrija", Aivara Kļavja stāsti no krājuma "11 stāsti par vīriešiem" un citi. Par turpmākajiem raidījumiem informācija sekos.

Liepājas teātra "trešais zvans" nemainīgi skanēs piektdienās pulksten 19.00 "Rietumu radio" ēterā: FM 105,8 (Liepājā un tās apkārtnē) vai interneta tiešraidē mājas lapā www.rietumuradio.lv (visā Latvijā).

Ierakstiem palīdzējuši tapt Liepājas teātra skaņu operatori Ģirts Siliņš un Milda Ziemane.